Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Ρήγας: Μαύρος Δεκέμβρης για την ΕΛ.ΑΣ. – Τι αλλάζει στο κατηγορητήριο μετά τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού

Η τραγική εξέλιξη για τον 31χρονο αστυνομικό, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη, διευρύνει τον κατάλογο «των ηρώων που έπεσαν εν καιρώ ειρήνης», όπως είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο Νίκος Ρήγας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων. «Ευελπιστούμε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και οι ηθικοί αυτουργοί, αν υπάρχουν και βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι το ένστολο προσωπικό αυτής της χώρας δουλεύει καθημερινά επικίνδυνα», πρόσθεσε. Σχετικά με το κατηγορητήριο, τόσο για τον 18χρονο καθ’ ομολογία δράστη που έχει ήδη προφυλακιστεί, όσο και για κάθε άλλο πρόσωπο που εμπλέκεται και έχει ταυτοποιηθεί, πρόκειται να αλλάξει και να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία από απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά υπάρχει και το νεαρό της ηλικίας, όπως ανέφερε ο δικηγόρος, Δημήτρης Αναστασόπουλος.

«Από τον Άλκη ως τον Μιχάλη και από τους αστυνομικό που έχασε τη ζωή του στην καταδίωξη στον Ασπρόπυργο ως το χαμό του 32χρονου συναδέλφου στη Θεσσαλονίκη, που δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει γίνει, είναι ένας μαύρος Δεκέμβρης για την Ελληνική Αστυνομία», τόνισε ο Νίκος Ρήγας.
«Οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν δίπλα μας, τους γνωρίζουμε και δυστυχώς δεν θα είναι ξανά δίπλα μας. Πόσο αίμα ακόμα πρέπει να χυθεί για να καταλάβουν κάποια νοσηρά μυαλά ότι πρέπει να σταματήσουν τέτοιου είδους δολοφονικές επιθέσεις, οι οποίες αφαιρούν ζωές και καταστρέφουν και τις ζωές των ίδιων».

Πλαίσιο ποινής τα ισόβια

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με το κατηγορητήριο επεσήμανε: « Είναι προφανές ότι θα αναβαθμιστεί η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος. Θα ασκηθεί συμπληρωματικά νέα ποινική δίωξη.
Θα αναβαθμιστεί η κατηγορία από την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε τετελεσμένη ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Επομένως, το πλαίσιο ποινής πλέον για τον κατηγορούμενο θα είναι τα ισόβια.
Βέβαια ο 18χρονος έχει το νεαρό της ηλικίας, το οποίο βάσει του ποινικού κώδικα μπορεί να σημαίνει ότι θα του αναγνωριστεί η ειδική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας.
Σε πραγματικά χρόνια έκτισης το μέγιστο θα είναι τα 18, ενώ γίνεται μια νέα αλλαγή με τον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική δικονομία που έχουν τεθεί σε διαβούλευση αλλά ακόμη δεν έχει ψηφιστεί.

Ερωτηθείς σχετικά με τον 16χρονο που σκότωσε τον πατέρα του, 71 ετών, και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους, ο κ. Αναστασόπουλος είπε: Ο άνθρωπος αυτός αντιμετώπιζε τη βαρύτερη κατηγορία που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος: Ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Προκειμένου λοιπόν να αφεθεί ελεύθερος, χωρίς μάλιστα απ ότι ακούω περιοριστικούς όρους, τα στοιχεία ήταν τέτοια που και ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν λειτούργησε εν ψυχρώ, δεν είχε σχεδιάσει την ανθρωποκτονία αυτή.

Θερμά συλλυπητήρια εκφράστηκαν στην οικογένεια του Επαμεινώνδα Κωστέα, τον πέμπτο πιλότο που τον τελευταίο χρόνο έχασε τη ζωή του, όπως είπε ο κ. Ρήγας.

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Συνδέσεις»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More