Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Σεβαστάκης στο Πρώτο: Ήρθε η στιγμή της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ – Πρέπει να αποβάλει πολιτικά τις πρακτικές τραμπουκισμού (audio)

Η στιγμή της αλήθειας για το τι θέλει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε, σύμφωνα με τον Νικόλα Σεβαστάκη, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και συγγραφέα, καθώς, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα  91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να βρει έναν κεντρικό προσανατολισμό, το οποίο σημαίνει ότι «δεν μπορεί να είναι τα πάντα».

«Δεν μπορεί, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνει συμπεριφορές και πρακτικές τραμπουκισμού ή τα τρολ ή όλα αυτά που είδαμε τα οποία του στοίχισαν. Θα πρέπει δηλαδή, να αποφασίσει μια κεντρική κατεύθυνση και αντίστοιχα πρόσωπα και τάσεις και πρακτικές θα πρέπει να απομακρυνθούν ή να αποβληθούν όχι διοικητικά., πολιτικά» ανέφερε ο κ. Σεβαστάκης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν περιθώρια να αναδυθεί ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό ως δυνητική πρόταση εξουσίας, ο κ. Σεβαστάκης, εξέφρασε την άποψη ότι «η συγκυρία και ο τρόπος, με τον οποίο βλέπουμε να πολιτεύεται και να ανοίγει κάποιες ατζέντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δυσκολέψει αυτή την ιστορία, διότι έχουμε το φαινόμενο ότι η κεντροδεξιά υπό τον Μητσοτάκη ανοίγεται και κάνει αυτή την κατηγοριοποίηση, τη λεγόμενη που λέμε στις πολιτικές επιστήμες, παίρνει θέματα, πρόσωπα αλλά κυρίως θέματα, ατζέντες και λεξιλόγια της Κεντροαριστεράς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέθεσε ο κ. Σεβαστάκης, «έχει ενσωματώσει στοιχεία αυτού που θα λέγαμε νέο κέντρο, σοσιαλ-φιλελεύθερα στοιχεία, χωρίς να σημαίνει ότι ως κόμμα, ως κομματικός οργανισμός, ως τοπική πραγματικότητα, ως κοινωνική πραγματικότητα είναι σοσιαλφιλελεύθερη. Έχει συντηρητικούς ανθρώπους, έχει δεξιά μέσα στο εσωτερικό της, αλλά το κυρίαρχο μείγμα, αυτό που θέλει να δώσει ο Μητσοτάκης είναι αυτό το κεντροδεξιό προς το κέντρο. Αυτό δυσκολεύει όλο το χώρο στα αριστερά του» συμπλήρωσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε αυτή «τη διαδικασία της αναστάτωσης και της αναδιαμόρφωσης, θα χρειαστούν μια ανασύνθεση, με στοιχεία αναστάτωσης».

«Μια ανασύνθεση δεν είναι ήρεμο πράγμα σε συνθήκες κρίσης και σε συνθήκες πολιτικής ήττας μεγάλης, όλου αυτού του χώρου για να υπάρξει μια πραγματική αντιπολίτευση, πολιτική και κοινωνική στην κυβέρνηση. Δεν το βλέπω άμεσα. Θα είναι μια διαδικασία επώδυνη και θα χρειαστούν αποσαφηνίσεις» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Σεβαστάκης.   

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More