Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Σεβαστάκης στο Πρώτο: Αναγκαία η ύπαρξη μαθημάτων πολιτικής αγωγής για την καταπολέμηση των φαινομένων της βίας (audio)

«Η οπαδική βία είναι ένας όρος που για μένα είναι ανεπαρκής. Πρέπει να δούμε μορφές της φυσικής βίας που άλλοτε μπορεί να έχουν ένα πλαίσιο οπαδικό, άλλοτε να πολιτικοποιούνται, άλλοτε να είναι διαπροσωπικές διαφορές, άλλοτε μαφιόζικου τύπου διενέξεις. Παίρνουν λοιπόν, πολλές μορφές αλλά η ουσία είναι μια. Κάνουν δηλαδή, πιο βάρβαρη την κοινωνική ζωή, αναγκαστικά πιο σκληρούς τους κανόνες και γενικά φέρνουν περισσότερη τοξικότητα τόσο στην κοινωνική ζωή όσο και στη συλλογική ζωή» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο ΑΠΘ, όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά…» και συνομίλησε με την δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή με αφορμή το ζήτημα της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού.

Όπως αρχικά ανέφερε «είναι πολύ χρήσιμο και αναγκαίο να κάνεις αναγωγές, να απλώνεις τη συζήτηση, αλλά μερικές φορές αυτό χάνεται σε μια κοινωνιολογία γενική του πολιτισμού και της κρίσης. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι ξεπερνάμε τους τραμπουκισμούς, τους φυσικούς τραμπουκισμούς ώστε μετά να μπορούμε να δούμε όλες τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε άλλα επίπεδα και πιο αόρατα και πιο δομικά. Αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το πράγμα».

Εν συνεχεία, αναφορικά με την συμπεριφορά των 15-18χρονων νεαρών δεν παραλείπει να υπογραμμίσει στην δημοσιογράφο «η ιδεολογία των σούπερ, της επιτυχίας, του φασισμού, της επιβολής σε σχέση με μια κοινότητα ομοίων, αλλά και όπου υπάρχουν και κάποιοι πιο ισχυροί-παίζουν τεράστιο ρόλο στο φαντασιακό των νέων (…) Υπάρχουν δηλαδή πολιτισμικές επιδράσεις και πολιτισμικές ωθήσεις προς μια κουλτούρα της επιβολής και της φυσικής βίας αλλά και της επίδειξης, που περνάνε από το πολιτισμικό σύστημα και όχι τόσο από την κοινωνική και οικονομική κατάσταση (…). Οι νέοι αυτοί έχουν μια αίσθηση πολυπλοκότητας της ζωής πως τους ξεπερνούν διάφορα πράγματα και μέσα από τα φαινόμενα βίας διαπραγματεύονται το έλλειμμα δύναμης και το έλλειμμα ισχύος που αισθάνονται (…)»

Τελειώνοντας, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα σημειώνοντας «μου κάνει εντύπωση ότι οι νέοι δεν είχαν σκεφτεί πολλές φορές τις συνέπειες της δράσης τους, δηλαδή την έννοια του κακού που μπορεί να προκαλέσουν. Δεν μπορούν λοιπόν, να τις συνειδητοποιήσουν καθόλου, ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Και εδώ υπάρχει ένα θέμα, δηλαδή εδώ πρέπει να γίνει μια δουλειά βάσης που δεν έχει σχέση πια με το αστυνομικό μέρος της υπόθεσης. Αντιθέτως, έχει σχέση με αυτό που λέμε αναπροσανατολισμό σε πρότυπα. Και αυτό πρέπει να το δούμε σοβαρά, να μην το λέμε ρητορικά και εμείς να το γράφουμε στις εφημερίδες (…) Είναι αναγκαίο στο εκπαιδευτικό σύστημα να ενταχθούν μαθήματα που ασχολούνται με την πολιτική αγωγή».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More