Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Σεβαστάκης στο Πρώτο για νίκη Κασσελάκη: “Σοφτ μεσσιανισμός” και συμπονετικός λαϊκισμός (audio)

Για «σοφτ μεσσιανισμό» έκανε λόγο ο Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και συγγραφέας, μιλώντας στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σοφτ, γιατί δεν έχει τα στοιχεία τα σκληρά που έχουν τα μεσσιανικά, φαινόμενα και κινήματα του παρελθόντος, σημείωσε ο κ. Σεβαστάκης. «Υπάρχει όμως η αναζήτηση μιας φιγούρας πάνω στην οποία θα αναθέσουμε ως πολίτες την έξοδο από την κρίση. Και αυτό για μένα είναι στοιχείο πολιτικής κρίσης. Αυτό που θα ήταν η λύση θα ήταν μια περισσότερο ενεργή κοινωνία, περισσότερο συλλογική κοινωνία που να έχει τις ηγεσίες της, αλλά που να μην αναθέτει εν λευκώ και να μην περιμένει με παιδιάστικο τρόπο, πολλές φορές με τον τρόπο της ποπ κουλτούρας σχεδόν, το είδωλο να κάνει τη διαφορά. Και αυτό βλέπω να συμβαίνει αυτή τη στιγμή» ανέφερε.

«Νομίζω ότι εδώ το συναίσθημα έπαιξε ρόλο, κυρίως το συναίσθημα ενός κόσμου που αναζητούσε ένα πρόσωπο φαντασιακά κατά κάποιο τρόπο εναλλακτικό στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πολύ λιγότερο ιδέες ή ένα πολιτικό σχέδιο. Η έννοια του πολιτικού σχεδίου, της προγραμματικής πολιτικής, έχει περάσει σε πολύ δεύτερο πλάνο» εκτίμησε ο κ. Σεβαστάκης.

«Στην αντίπαλη υποψηφιότητα η οποία μιλούσε για πολιτικό σχέδιο και είχε τρεις τέσσερις άξονες, είχε ένα περιεχόμενο, ένα λόγο που έδινε κάποιες κατευθύνσεις συνασπίστηκαν παλιοί και άνθρωποι της ταυτότητας της αριστερής και νεότεροι άνθρωποι, αλλά δεν μπόρεσαν. Έμειναν, μέσα στο παράδειγμα το παλαιότερο και δεν μπόρεσαν να ανακόψουν αυτό το ρεύμα, που είναι ένα ρεύμα, που προέρχεται παραδόξως από τα κάτω. Και έγινε αυτό. Είναι μια ειρωνεία της ιστορίας, μια από τις πολλές ειρωνείες της ιστορίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο παλιός, ο ριζοσπαστικός του 14, του 12, του 13, μιλούσε για κινηματικά στοιχεία, έδινε μεγάλη σημασία στο κινηματικό στοιχείο και μετά βέβαια, έγινε κυβερνητική δύναμη, έχασε επαφές με τα λεγόμενα κινηματικά στοιχεία και τώρα έρχεται ένα άλλου τύπου τελείως από τα κάτω κινηματικό στοιχείο, το οποίο όμως εμφανίζεται ως τελείως διαφορετικό από αυτό που περίμεναν. Είναι δηλαδή μια εκδίκηση, μια ειρωνεία της ιστορίας αυτής απέναντι στο πολιτικό προσωπικό, στην πολιτική ελίτ της ίδιας της Αριστεράς, η οποία είχε αποθεώσει κατά κάποιο τρόπο τα κινηματικά στοιχεία. Αλλά τα κινηματικά στοιχεία βγαίνουν με τη μορφή αυτή που βλέπουμε, ενός φερέλπιδα νέου, πάνω στον οποίον εναποθέτουν τις ελπίδες για την εξουσία ένας ευρύτερος λαός» ανέφερε ο κ. Σεβαστάκης.

Νίκησε, προσέθεσε, ένα μείγμα συναισθήματος και υπολογισμού, «με βάση το κυρίαρχο πρόταγμα, την κυρίαρχη αγωνία πτώσης μιας κυβέρνησης και ανόδου της δικής μας κυβέρνησης». «Από εκεί και πέρα, τα άλλα ζητήματα, τα υπαρξιακά, τα ιδεολογικά, τα κοινωνικά, του τι σημαίνει σήμερα Αριστερά, αυτά έχουν περάσει σε μικρούς κύκλους ή δεν επηρεάζουν τόσο την κεντρική κίνηση πια, των συλλογικών μας παθών» συμπλήρωσε.

«Το πολιτικό σχέδιο Αχτσιόγλου, αν αφαιρούσε κάποιος δυο, τρεις λέξεις, ήταν ένα σχέδιο μιας αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, ένα κοινωνικό κράτος παροχών και μια με έμφαση στις δημόσιες υποδομές και στις δημόσιες επενδύσεις. Τώρα δεν ξέρουμε καθόλου, πέρα από το στιλ και πέρα από έναν γενικόλογο προοδευτισμό και μια συμπονετική χειρονομία, έναν συμπονετικό λαϊκισμό, είμαι μαζί σας, σας ακούω, δεν ξέρουμε κανένα ας πούμε οδικό χάρτη» ανέφερε ο κ. Σεβαστάκης σημειώνοντας ότι ο ίδιος αμφιβάλλει πολύ για τη δυνατότητα μη διάσπασης.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ πως ένας άνθρωπος με ένα πολιτικό φορτίο και με κάποια ανάλυση των πραγμάτων και με κάποια συμμετοχή σε ένα γίγνεσθαι, μπορεί να είναι υπό αυτής της νέας κατάστασης, να λειτουργεί μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση με αυτές τις απαιτήσεις της νέας κατάστασης» είπε χαρακτηριστικά.  

Ο κ. Σεβαστάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ασκηθεί μια πίεση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, «που φαίνεται τώρα να είναι ένας χώρος που παραδόξως είναι πιο πολιτικός από τον ΣΥΡΙΖΑ». «Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει σε αυτό το αδιαμόρφωτο, άμορφο στυλ, γίνεται κατά κάποιο τρόπο πιο μοντέρνος, με την έννοια αυτού που ειπώθηκε ως Μεταπολιτική. Δεν είναι Μεταπολιτική, που μια μορφή πολιτικής είναι και αυτό και ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ γίνεται βίντατζ.  Άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, του κέντρου και της Αριστεράς, είτε πιο ριζοσπαστικές είτε πιο μετριοπαθείς, εμφανίζονται ως βίντατζ, ως πιο παλιακές. Και αυτό θα δημιουργήσει ένα άγχος φοβάμαι, ανταγωνισμού και εκεί νομίζω ότι θα υπάρχουν κίνδυνοι. Γιατί, η διεκδίκηση της σοβαρότητας, όχι της σοβαροφάνειας, η σοβαρότητα είναι κάτι βαθύτερο, είναι η αναμέτρηση με τα προβλήματα, είναι νομίζω το κριτήριο» εξήγησε ο κ. Σεβαστάκης.

Όσο αφορά στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Σεβαστάκη «η αρχική πρόθεση κάποιων δυνάμεων είναι ότι θα τον ελέγχουν». «Αλλά μερικές φορές, όταν αποκτάει ένας τέτοιου νέου τύπου αρχηγός, αποκτά μια δυναμική κοινωνική μπορεί να παραμερίσει αυτούς τους συμμάχους, τους τωρινούς, δηλαδή εγώ δεν αποκλείω μελλοντικά να δούμε να παραμερίζει τον Πολάκη» προσέθεσε.

«Ανοίγεται μια περίοδος πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και προβληματική νομίζω, για την πολιτική ταυτότητα ενός χώρου που με τον οποίον μπορούμε να έχουμε συγκρούσεις, διαφωνίες στην πολιτική του και στις στάσεις του, αυτού που λέγαμε δημοκρατική, ριζοσπαστική αριστερά, αλλά ανοίγει μια περιπέτεια. Και το θέμα είναι τι είδους ανασύνθεση, ανασυγκρότηση θα υπάρξει σε όλο αυτό το χώρο, πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Αν θα πάμε σε μορφές διάλυσης ή σε μορφές ανασύνθεσης. Αυτό βέβαια είναι τεράστιο ερώτημα» συμπλήρωσε ο κ. Σεβαστάκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More