Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν/σ για ομόφυλα ζευγάρια: Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από την απόφαση Κασσελάκη για κομματική πειθαρχία – Επιχείρηση πειθούς στη ΝΔ

Αισιόδοξη ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα ψηφιστεί από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται η κυβέρνηση, που ξεκινά «εκστρατεία» ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή. Αντιθέτως ζήτησε υπερψήφιση, εξηγώντας ότι η αποχή είναι μια καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση. Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει εκφράσει δημοσίως την διαφωνία του με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη Βουλή για το θέμα, αφήνοντας, ωστόσο, αιχμές για την αποχή κυβερνητικών βουλευτών.

Νέες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να τηρηθεί κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, με βουλευτές, όπως οι κύριοι Τσίπρας και Σαρακιώτης, να δηλώνουν τη διαφωνία τους. Την ίδια ώρα, οι αναφορές του στη συνέντευξή του στο Ster για τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιφέρουν νέο ρήγμα στις σχέσεις Κουμουνδούρου-Χαριλάου Τρικούπη, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, με το ΠΑΣΟΚ να τον χαρακτηρίζει «Πολάκη made in USA».

Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιφνιδίασε βουλευτές και στελέχη με την αναφορά που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την κομματική πειθαρχία, σε πολλούς έκανε εντύπωση, υπήρχαν και αντιδράσεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως ξεκαθάρισε σήμερα (12/1) ότι αυτή η κίνηση αφορά στο ότι είναι αυτονόητο ότι θα ψηφιζόταν πειθαρχημένα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο, παρά τις ελλείψεις που θα έχει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που όπως εκτιμά θα είναι σοβαρές.

Υπήρξαν και στέλεχη στη Γραμματεία που είπαν ότι είναι αυτονόητη η ψήφιση και δεν ήταν αναγκαία η αναφορά σε κομματική πειθαρχία.

Στη συνεδρίαση, τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα των κομματικών μέσων και των οικονομικών θεμάτων που ανακύπτουν. Θα υπάρξει και νέα Πολιτική Γραμματεία για το θέμα αυτό ενώ ο κ. Κασσελάκης όπως ξεκαθάρισε και χθες στη συνέντευξή του φέρεται να είπε: «Δεν πρόκειται να δεχτώ επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγχουν με οποιονδήποτε τρόπο το κόμμα. Αυτό για μένα είναι κόκκινη γραμμή».

Διευκρίνισε δε ότι το δάνειο που έδωσε το κόμμα δεν ήταν μία εύκολη απόφαση καθώς, όπως είπε, έπρεπε να εξηγήσει και στην οικογένεια του.

Εν τω μεταξύ, στο συνέδριο παραπέμφθηκε να συζητηθεί η πρόταση των τριών μελών της Π.Γ. Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση, Ζαχαριάδη για ένταξη της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα σοσιαλιστών και δημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο.

Κάμψη αντιδράσεων και εξασφάλιση του μέγιστου αριθμού βουλευτών της ΝΔ – Οι εσωκομματικές «γκρίνιες» και αντίδραση Αντ. Σαμαρά

Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα ψηφιστεί από το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό των βουλευτών της ΝΔ εκφράζει η κυβέρνηση, την ώρα που εντείνονται οι ζυμώσεις προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό της παράταξης.

«Η πολιτική μου αίσθηση είναι ότι θα περάσει, πάρα τις επιμέρους διατυπώσεις οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν διακυβεύεται η πορεία της κυβέρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ενημερωτικό διήμερο διοργανώνει το κόμμα τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τους βουλευτές της ΝΔ να έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε συζήτηση που θα διεξαχθεί στο στρατηγείο του κόμματος στην οδό Πειραιώς.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα αναλύσει το νομοσχέδιο, ενώ στη συνάντηση πρόκειται να παρευρεθούν οι αντιπρόεδροι του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα.

Κομματική πειθαρχία δεν υπάρχει για τους «γαλάζιους» βουλευτές, ωστόσο είναι δεδομένο πως στο κυβερνών κόμμα θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερους να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο και να μην υπάρξουν διαρροές.

Για όσους δε θέλουν να πουν «ναι» η αποχή είναι καλύτερη «διέξοδος» από την καταψήφιση, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Πειραιώς, ωστόσο είναι δεδομένο πως στόχος είναι να συσπειρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κοινοβουλευτική ομάδα.

Τη διαφωνία του με τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί δυνατότητας αποχής των διαφωνούντων κυβερνητικών βουλευτών με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια από την ψηφοφορία στη Βουλή, διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Στη συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, για αυτό το ζήτημα και εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή. (…) Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».

Την διαφοροποίηση και τις ενστάσεις τους για το θέμα της τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια συνεχίζουν να εκφράζουν βουλευτές της ΝΔ αλλά και μέλη της κυβέρνησης.

«Η θέση μου καθαρή υπέρ του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών, κατά της τεκνοθεσίας. (…) Αν ήταν αλληλένδετα τα θέματα δεν θα υπήρχε εξαίρεση για την οποία μίλησε ο Πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο για τις παρένθετες μητέρες. (…) Είμαι θετικός εφόσον δεν υπάρξουν διατάξεις που θα επιτρέπουν την τεκνοθεσία (…) Εισάγεται εξαίρεση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης.

Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο εξέφρασαν δημόσια οι Κώστας Γκιουλέκας και Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Η εκστρατεία πειθούς για τη θεσμική αυτή παρέμβαση θα συνεχιστεί από πλευράς της κυβέρνησης και το προσεχές διάστημα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιώργος Παντελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More