Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξάνθη: Αλλαγή στον Πρωτογενή Τομέα στην περιοχή του Τοπείρου

Κάνουν τη δική τους αλλαγή στο χώρο του Πρωτογενούς Τομέα και προσδοκούν για το καλύτερο. «Κάθε φορά και ένα μικρό- μικρό λιθαράκι. Βηματάκια.» λένε οι αγρότες του Τοπείρου στην Ξάνθη και συνεχίζουν την προσπάθεια τους. Δεκάδες αγρότες που κάνουν την αλλαγή αθόρυβα, αλλά και με εμπόδια πολλά μπροστά τους.

Μιλώντας για τον χώρο του ο επί πολλά συναπτά χρόνια ασχολούμενος και με τον αγροτικό συνδικαλισμό, ο κος Δαλάτσης, μέλος του αγροτικού συλλόγου στέκεται στις φετινές προσπάθειες που έχουν γίνει και μιλά με αισιοδοξία για το μέλλον, αλλά και με ικανοποίηση για τη φετινή παραγωγή.

Οι δενδρώδεις καλλιέργειες δεν είχαν σύμμαχό τους τον καιρό φέτος. Όλοι είδαν από νωρίς σχέδια και προγραμματισμούς να ανατρέπονται. Κι όμως προσπάθησαν για το καλύτερο. Ξεκίνησαν από την αρχή. Έτσι, κατάφεραν στο τέλος της χρονιάς να έχουν στείλει στις καλύτερες αγορές και της Ευρώπης και της Ελλάδας προϊόντα με ποιότητα: Φρούτα, αλλά και λαχανικά. Δεκάδες τόνοι από μια γη που την πότισαν, την καλλιέργησαν και την φρόντισαν με τον καλύτερο τρόπο και από την άλλη σιτηρά, φρούτα, βαμβακοκαλλιεργητές. Οι αγρότες προσπάθησαν για το καλύτερο δουλεύοντας σε μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη: Καιρικές συνθήκες όχι ευνοϊκές με την παρατεταμένη ξηρασία. Υψηλές τιμές αγροεφοδίων, αλλά και καλοκαιρία φθινοπώρου.

Εκείνο που προέχει τώρα, όπως λένε, είναι να μπορέσουν όλα τα φρούτα που στέκουν στα ψυγεία να προωθηθούν στην αγορά. Η διανομή των προϊόντων είναι ένα ζήτημα για τους αγρότες. Πάντα, όταν δεν μεσολαβούν οι έμποροι, γίνεται με δυσκολία από τους ίδιους και όταν αναλαμβάνουν διανομείς την προώθησή τους, τότε τα χρήματα που κερδίζουν είναι λιγότερα.

Η στήριξη από την πολιτεία δεν φτάνει πάντα, αλλά όταν υπάρχει είναι καλοδεχούμενη λένε και στέκονται στο καλλιεργητικό κόστος, στην αυξημένη τιμή της ενέργειας και στην έλλειψη εργατικών χεριών. Το μέλλον ανήκει στην γη λένε και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους καταστρώνοντας από τώρα τα σχέδια τους για την νέα καλλιεργητική χρονιά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More