Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά τη λειτουργία του το ιατρείο περιγεννητικής ψυχιατρικής στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου ανακοίνωσε ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ξεκινάει τη λειτουργία Ιατρείου Περιγεννητικής Ψυχιατρικής με ολοκληρωμένη παρέμβαση (συμβουλευτική, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχιατρική παρακολούθηση) σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (εγκυμονούσες, λεχωΐδες κ.ο.κ.) που χρήζουν ψυχιατρικής υποστήριξης και ψυχοθεραπείας. Υπεύθυνος λειτουργίας του Ιατρείου είναι ο Ανδρέας Βαρδιάμπασης, Ψυχίατρος – Διευθυντής του Κ.Ψ.Υ.

Με τη γέννηση ενός παιδιού αναδύονται ποικίλα συναισθήματα, όπως χαρά και ενθουσιασμός αλλά και φόβος ή άγχος. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι συνηθέστερες διαταραχές στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία. 1 στις 7 γυναίκες αντιμετωπίζουν επιλόχειο κατάθλιψη ή άγχος, ενώ μόνο το 15% αυτών θα απευθυνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας. Στην εμφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών ή άγχους φαίνεται ότι εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες, ιστορικό κατάθλιψης, διαταραχές άγχους, στρεσσογόνα γεγονότα ζωής, οικονομικά προβλήματα κ.α. Η συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι αυξημένη ιδιαίτερα κατά το 1ο και 3ο τρίμηνο.

Η γέννηση του παιδιού και η προσαρμογή της γυναίκας στον νέο μητρικό ρόλο αποτελούν στρεσσογόνους παράγοντες. Στην περίοδο που ακολουθεί τον τοκετό, η μητέρα καλείται να αντεπεξέλθει σε μεγάλες ψυχοκοινωνικές αλλαγές σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής της. Προηγούμενοι ρόλοι εγκαταλείπονται και νέοι ρόλοι, με κυρίαρχο αυτόν της μητρότητας, απαιτούν από τη γυναίκα να προσαρμοστεί και να τους εκπληρώσει με επάρκεια.

Η μη θεραπευμένη κατάθλιψη λοχειακής περιόδου, συχνά, έχει επιπτώσεις στο συναισθηματικό δεσμό μητέρας και βρέφους με τη μητέρα να είναι συχνά αποσυρμένη ή επιθετική. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ενήλικη ζωή του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων γνωστικών και αναπτυξιακών διαταραχών, ανεπαρκή αυτοέλεγχο, επιθετικότητα και αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας 28310 20799 και στο email: [email protected].

Το Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου στεγάζεται στη διεύθυνση Γ. Παπανικολάου 23 (Καλλιθέα).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More