Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΗΕ κατά των πυρηνικών: «Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιβιώσει από μια συνέχεια του “Οπενχάιμερ”»

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υποστηρίζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί όλα τα έθνη να μη χρησιμοποιούν και να μην αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι, «οποιαδήποτε εγκατάσταση πυρηνικών όπλων σε τροχιά γύρω από τη Γη θα ήταν πρωτοφανής, επικίνδυνη και μη αποδεκτή».

Η ανακοίνωση διαδέχεται την επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο πως τον Φεβρουάριο η Ρωσία απέκτησε μια «ανησυχητική» ικανότητα αντιδορυφορικού όπλου, το οποίο βέβαια δεν είναι ακόμη λειτουργικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο διάστημα, υποστηρίζοντας πως έχει αποκτήσει διαστημικές δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες των ΗΠΑ.

H Συνθήκη για το Διάστημα, επικυρωμένη από 114 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και οι ΗΠΑ, απαγορεύει την ανάπτυξη «πυρηνικών ή όποιου άλλου είδους όπλων μαζικής καταστροφής» σε τροχιά γύρω από τη Γη ή την εγκατάσταση «όπλων στο Διάστημα με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, επέκρινε το προτεινόμενο ψήφισμα της Δευτέρας ως «ακόμη ένα προπαγανδιστικό κόλπο της Ουάσινγκτον, πολιτικοποιημένο και εκτός πραγματικότητας».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις και η δυσπιστία έχουν κλιμακώσει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών».

Οπως είπε, η ταινία «Οπενχάιμερ» για τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, που διηύθυνε το αμερικανικό πρόγραμμα ανάπτυξης ατομικής βόμβας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «ζωντάνεψε τη σκληρή πραγματικότητα του πυρηνικού ολέθρου για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιβιώσει από μια συνέχεια του “Οπενχάιμερ”», προειδοποίησε.

ΠΗΓΗ: Guardian

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More