Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Δασοκομάντος της Θεσσαλονίκης στα πύρινα μέτωπα της Ροδόπης

Νωρίς το πρωί στο κέντρο της Κομοτηνής μέλη της 2ηs Ειδικήs Μονάδαs Επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης.

Μια κυρία πλησιάζει τον επικεφαλής και του αφήνει κολλύριο για τα μάτια, όπως αναφέρει. Το δέχεται ευγενικά.

Μια εκδήλωση αγάπης, σεβασμού και αναγνώρισης της προσπάθειάς τους. Είναι στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων κατάσβεσης, όσο μακριά κι αν χρειαστεί να πάνε.

Οκτώ μέλη εκ των οποίων χθες στη Ροδόπη, σήμερα δεκατέσσερις στα δύο πύρινα μέτωπα. Πυρκαγιές στο Μέγα Πιστό, αλλά και στη Γρατινή, «σκαπανείς» που σώζουν από τις πύρινες «φλόγες» τα πρώτα σπίτια.

Έχουν δει άλλωστε να καίγονται και να χάνονται κόποι μιας ζωής, αλλά και ακόμη πιο τραγικά περιστατικά, όταν κινδυνεύουν άνθρωποι

.Στεκόμαστε στο πλευρό του Αξιωματικού, επικεφαλής της 2ης Ειδικής Μονάδας και συζητάμε για την εμπειρία της Ροδόπης «δεν είναι από τις πιο δύσκολες περιοχές που έχουμε συναντήσει» δηλώνει στο ertnews.gr και σημειώνει «Νότια ακόμη πιο δύσκολα».

Στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου η επιστροφή στην οικογένεια «που περιμένει πίσω» είναι το κύριο μέλημά τους, σκέψη- σύντροφος, όσο διαρκεί η προσπάθειά τους . Δασοκομάντος με τον κίνδυνο να τους συντροφεύει σχεδόν καθημερινά. «Προσπαθούμε να σώσουμε στηριζόμενοι στην εμπειρία και στην αντίληψη» δηλώνει και εξηγεί ότι «κινούνται σε άγνωστους τόπους μέσω και των χαρτών». Στέκονται όρθιοι, «όσο χρειαστεί». «Χρειάστηκε και είκοσι, και είκοσι τέσσερις και τριάντα ώρες».

Οι Δασοκομάντος της Θεσσαλονίκης «γνωρίζουν» τη Ροδόπη, μέσω των πυρκαγιών, «μεγάλα ή μικρά μέτωπα», αλλά και μέσω της ευγένειας και της φιλοξενίας των κατοίκων «ευχαριστούμε τους εθελοντές και τους κατοίκους που μας στηρίζουν» δηλώνει… Μια ακόμη δύσκολη μέρα έχει ξεκινήσει με τον στόχο πάντα ίδιο: Να σώσουν ζωές, κόπους μια ζωής αλλά και τη ζωή τους, επιστρέφοντας μετά το τέλος της δοκιμασίας στις οικογένειές τους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More