Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ΗΠΑ καταστρέφουν τα τελευταία από τα δηλωμένα χημικά όπλα τους – Κλείνει κεφάλαιο που χρονολογείται από τον Α’ΠΠ

Το τελευταίο δηλωμένο απόθεμα χημικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών καταστράφηκε σε στρατιωτική εγκατάσταση στο ανατολικό Κεντάκι, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ορόσημο που κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο χρονολογείται από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εργαζόμενοι στην στρατιωτική αποθήκη Blue Grass στο Κεντάκι κατέστρεψαν πυραύλους γεμάτους με νευροπαραλυτικό παράγοντα GB, ολοκληρώνοντας μια εκστρατεία δεκαετιών για την εξάλειψη ενός αποθέματος που μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ανερχόταν σε περισσότερες από 30.000 τόνους.

«Τα χημικά όπλα είναι υπεύθυνα για μερικά από τα πιο φρικτά περιστατικά ανθρώπινων απωλειών», ανέφερε ο Μακόνελ σε ανακοίνωσή του. «Αν και η χρήση αυτών των θανατηφόρων παραγόντων θα είναι πάντα μια κηλίδα στην ιστορία, σήμερα το έθνος μας εκπλήρωσε επιτέλους την υπόσχεσή μας να απαλλάξει το οπλοστάσιό μας από αυτό το κακό».

Οι ΗΠΑ είχαν μια προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να εξαλείψουν τα εναπομείναντα χημικά όπλα τους βάσει της διεθνούς Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1997 και στην οποία προσχώρησαν 193 χώρες. Τα πυρομαχικά που καταστρέφονται στο Κεντάκι είναι τα τελευταία από τις 51.000 πυραύλους Μ55 με νευροτοξικό παράγοντα GB – μια θανατηφόρα τοξίνη γνωστή και ως σαρίν – που έχουν φυλαχτεί στην αποθήκη από τη δεκαετία του 1940.

Καταστρέφοντας τα πυρομαχικά, οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν επισήμως ότι αυτού του είδους τα όπλα δεν είναι πλέον αποδεκτά στο πεδίο της μάχης και στέλνουν ένα μήνυμα στις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη συμφωνία, λένε στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More