Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ιταλικές παραλίες που θέτουν ημερήσιο πλαφόν στους επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και το καλοκαίρι γνέφει, πλησιάζει η εποχή του χρόνου που τουρίστες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στις ακτές της Ιταλίας.

Ωστόσο, η τεράστια δημοτικότητα των δύο μεγαλύτερων νησιών της Ιταλίας, της Σικελίας και της Σαρδηνίας, που είναι γνωστά για τις παρθένες παραλίες και τα φθορίζοντα γαλάζια νερά τους, έχει έρθει με κόστος για το τοπικό περιβάλλον, με τα σκουπίδια και την κλοπή άμμου να συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα προβλήματα.

Fέτος το καλοκαίρι, οι τοπικές αρχές λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, επιβάλλοντας αυστηρά ημερήσια όρια επισκεπτών, με μερικές από τις πιο αξιόλογες παραλίες των δημοφιλών νησιών να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ενώ το Μπαούνι, ένα μικρό χωριό σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Σαρδηνίας, έχει εφαρμόσει ανώτατα όρια ημερήσιων επισκεπτών τα προηγούμενα χρόνια, οι περιορισμοί στον αριθμό των λουόμενων που επιτρέπεται να επισκέπτονται ορισμένες από τις πιο όμορφες παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής 40 χιλιομέτρων που δεσπόζει στον κόλπο του Οροσέι, γίνονται ακόμη πιο αυστηροί αυτό το καλοκαίρι.

Μη βιώσιμος αριθμός επισκεπτών

«Το έδαφός μας αποτελείται κυρίως από σχισμένους ψηλούς βράχους, όπου ζουν μουφλόνια, άγρια πρόβατα και γεράκια, και μόλις δώδεκα παραλίες, οπότε όλοι συρρέουν εκεί, συνωστίζοντας αυτές», λέει στο CNN ο Στέφανο Μόννι, δήμαρχος του Μπαούνι.

«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε χιλιάδες καθημερινούς λουόμενους στον ήλιο, όλοι στριμωγμένοι σε ένα σημείο όπως στο παρελθόν, είναι μη βιώσιμο».

Τέσσερις παραλίες επηρεάζονται. Η Κάλα ντέι Γκαμπιάνι και η Κάλα Μπιριάλα έχουν τώρα ένα ημερήσιο ανώτατο όριο 300 επισκεπτών, ενώ η Κάλα Γκολόριτζε έχει όριο 250 επισκεπτών την ημέρα και η Κάλα Μαριόλου, η μεγαλύτερη από τις παραλίες, έχει ημερήσιο όριο 700 ατόμων.

Οι επισκέπτες της Κάλα Γκολορίτζε, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με σκάφος, θα χρεώνονται με εισιτήριο εισόδου έξι ευρώ.

Οι παραθεριστές πρέπει να κλείσουν τη θέση τους σε όλες αυτές τις τοποθεσίες μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται Κουόρε ντι Σαρδένια – (ή Καρδιά της Σαρδηνίας) τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την επίσκεψή τους. Το εισιτήριο εισόδου για την Κάλα Γκολόριτζε μπορεί να πληρωθεί είτε ηλεκτρονικά είτε με μετρητά στην είσοδο του κολπίσκου.

Η χρέωση αυτή θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της επιτήρησης, του χώρου στάθμευσης και της συντήρησης των μονοπατιών και των τουαλετών στην παραλία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Όλες αυτές οι παραλίες, ακόμη και αυτές με ελεύθερη είσοδο, είναι τακτοποιημένες και περιποιημένες», προσθέτει ο Μόννι. «Υπάρχει επιτήρηση, βοήθεια στους ηλιοθεραπευτές και υπηρεσίες καθαρισμού. Αν οι άνθρωποι θέλουν, είναι ευπρόσδεκτοι να αφήσουν μια μικρή συνεισφορά».

Στην παραλία Κάλα Μαριόλου, μια από τις πιο διάσημες παραλίες της Σαρδηνίας, ισχύει πλέον τέλος ενός ευρώ ανά επιβάτη για κάθε σκάφος ή λέμβο που ελλιμενίζεται εδώ.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτόν τον παράδεισο και το εύθραυστο οικοσύστημά του», προσθέτει ο Μόννι.

Ο δήμαρχος λέει ότι τα νερά του Μπαούνι αξιολογήθηκαν ως η πιο όμορφη θάλασσα της Ιταλίας το 2022 από τη Legambiente, μια ιταλική ομάδα οικολογικού λόμπι. Λέει ότι είναι επίσης περιοχή ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος λόγω των προστατευόμενων ειδών ζώων και πτηνών.

«Πρέπει να τεθούν όρια αλλιώς τα πάντα καταρρέουν», προσθέτει.

Ο Μόννι λέει ότι η Κάλα Μαριουόλο έχει πολιορκηθεί από έως και 2.000 τουρίστες την ημέρα τα προηγούμενα χρόνια, μια κατάσταση που περιγράφει ως μια «σφαγή».

Η παράκτια περιοχή του Μπαούνι υποδέχεται περίπου 300.000 τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω τους περιορισμούς, ο Μόννι έχει υποβάλει αίτημα στις περιφερειακές αρχές της Σαρδηνίας για να του επιτραπεί να εφαρμόσει την υποχρεωτική απόσταση έξι τετραγωνικών μέτρων μεταξύ των λουόμενων σε ολόκληρη την ακτογραμμή.

Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Ενώ ο Μόννι είναι βέβαιος για τον έλεγχο της πρόσβασης στους κόλπους από τη στεριά, έχει πλήρη επίγνωση ότι ο περιορισμός της πρόσβασης από τη θάλασσα θα είναι πιο δύσκολος. Ιδιωτικές λέμβοι, σκάφη αναψυχής και κανό εξακολουθούν να εμφανίζονται στην περιοχή, συχνά φτάνοντας από κοντινές πόλεις.

«Μπορούμε να ελέγξουμε τις αφίξεις από τη θάλασσα μόνο εάν τα σκάφη διοικούνται από τους εξουσιοδοτημένους τουριστικούς φορείς με τους οποίους έχουμε συνάψει συμφωνίες και σε εκ περιτροπής βάση, όχι περισσότερο από δύο ώρες στις παραλίες για κάθε ομάδα σκαφών», εξηγεί ο Μόννι.

Απαγόρευση πετσέτας στην παραλία

Το Μπαούνι δεν είναι το μόνο σημείο διακοπών στη Σαρδηνία που προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι.

Το Στιντίνο, ένα ψαροχώρι στη βόρεια ακτή, υιοθετεί αυστηρά μέτρα για την προστασία του πιο εντυπωσιακού περιουσιακού του στοιχείου, της ροζ κοραλλιογενής παραλίας Λα Πελόσα, η οποία προσφέρει θέα στο νησί Ίζολα Πιάνα, γνωστό για τον πέτρινο παρατηρητήριο του πύργου του.

Η Λα Πελόζα, που πήρε το όνομά της από τα χορταριασμένα, τριχωτά (pelosi στα ιταλικά) φυτά που προεξέχουν από τους αμμόλοφους της μαλακής άμμου, συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες της Ιταλίας.

Κατά την υψηλή περίοδο, η άμμος της είναι συχνά ένας λαβύρινθος από πετσέτες και λουόμενους, ενώ μια βουτιά στα όμορφα νερά της περιλαμβάνει συνήθως ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε αμέτρητα φουσκωτά στρώματα νερού.

«Έχουμε περιορίσει τους τουρίστες στη Λα Πελόζα σε 1.500 την ημέρα με εισιτήριο 3,50 ευρώ, οι κρατήσεις και οι πληρωμές μπορούν να γίνουν σε εξουσιοδοτημένο ιστότοπο», λέει η δήμαρχος του Στιντίνο Ρίτα Λιμπάνια Βαλλεμπέλα, θυμίζοντας μια ηλιόλουστη ημέρα του Αυγούστου, όταν οι αρχές της πόλης προφανώς εντόπισαν περίπου 38.000 τουρίστες να κολυμπούν στα νερά του Στιντίνο.

«Ήταν σοκαριστικό και αηδιαστικό. Καταστράφηκε ο φυσικός βιότοπος με αποτέλεσμα τη διάβρωση της άμμου. Δεν αντέχω να βλέπω τους τουρίστες να πετούν σκουπίδια στους αμμόλοφους, κάτι που δεν θα έκαναν ποτέ στην πατρίδα τους».

Θέλοντας να αποφύγει παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον, η Βαλλεμπέλα αντιμετωπίζει τους «παραβάτες της φύσης» με περιπολίες στην παραλία και μια σειρά απαγορεύσεων.

Τα σκυλιά, το κάπνισμα και η κλοπή άμμου απαγορεύονται σε αυτή την παραλία, όπως και η χρήση πετσετών θαλάσσης, με πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ.

Στη Σικελία, το νησί Λαμπεντούζα, ένα από τα νησιά Πελαγία, επέβαλε επίσης περιορισμούς στους τουρίστες σε ένα δημοφιλές σημείο.

Με τα καταγάλανα νερά της, η παραλία Ίζολα ντέι Κονίλι έχει επανειλημμένα ανακηρυχθεί από τους ταξιδιώτες ως μία από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τεράστια πλήθη συρρέουν εδώ κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον τοπικό σύμβουλο Τότο Μαρτέλο, πάνω από 1.500 άτομα επισκέπτονταν την παραλία, σημείο ωοτοκίας για τις χελώνες καρέτα-καρέτα, κάθε μέρα πριν εισαχθεί ένα ανώτατο όριο, μαζί με ένα εισιτήριο εισόδου δύο ευρώ, που καταβαλλόταν επί τόπου.

«Ο αριθμός αυτός έχει πλέον μειωθεί στο μισό, μόλις 350 άτομα το πρωί και άλλα 350 το απόγευμα», λέει ο Μαρτέλο. «Οι κρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ενός τοπικού εξουσιοδοτημένου ιστότοπου».

Όσοι κάνουν ηλιοθεραπεία εδώ πρέπει να τηρούν έναν συγκεκριμένο «κώδικα παραλίας», ο οποίος ενθαρρύνει τους επισκέπτες να παραμένουν στο σημείο ηλιοθεραπείας τους, εκτός αν κάνουν βουτιά στο νερό.

Απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και τα πλωτά στρώματα θαλάσσης, ενώ ο θόρυβος πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο.

«Το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολο. Υπάρχουν περίπου 6.700 κάτοικοι, αλλά κατά τη διάρκεια των διακοπών πάνω από 200.000 τουρίστες αποβιβάζονται εδώ. Γίνεται ανυπόφορο για το περιβάλλον και αβίωτο για όλους», λέει ο Φιλίπο Μανίνο, δήμαρχος της Λαμπεντούζα.

Ο Μαρτέλο λέει ότι σχεδιάζει να θέσει απαγόρευση για 40 ημέρες στην άφιξη οποιουδήποτε αυτοκινήτου και σκούτερ τουριστών και μη κατοίκων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του καλοκαιριού.

Για να περιορίσει τον αριθμό των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής και των σκαφών που αγκυροβολούν στον κόλπο, ο Μανίνο πιέζει να καταχωρηθεί η Ίζολα ντέι Κονίλι ως προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο στο μέλλον.

Τα αυτοκίνητα των τουριστών έχουν ήδη απαγορευτεί στη Λινόζα, το μικρότερο, κατάμαυρο ηφαιστειακό νησί της Λαμπεντούζα, το οποίο επιτρέπει μόνο 200 επισκέπτες την ημέρα, σύμφωνα με τον Μαρτέλο.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο αφότου ο Μανίνο ενέκρινε ένα μέτρο για την τιμωρία των «βανδάλων» που πετούν σκουπίδια στη Λαμπεντούζα και τη Λινόζα, με την κατάσχεση των αυτοκινήτων τους.

Εν τω μεταξύ, το νησί Τζίλιο ή Ίζολα ντελ Τζίλιο, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, εισήγαγε τέλος προσγείωσης τριών ευρώ, ενώ τα αυτοκίνητα επιτρέπονται μόνο για παραμονή άνω των τεσσάρων ημερών τον Αύγουστο.

Το νησί φιλοξενεί 1.400 κατοίκους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ οι αφίξεις επισκεπτών φτάνουν σε ημερήσια αιχμή τις 10.000 το καλοκαίρι, ανεβάζοντας το ετήσιο σύνολο στις 300.000.

Η Πρότσιντα, ένα άλλο από τα νησιά της Ιταλίας που δεν χρησιμοποιούν αυτοκίνητα, αγωνίζεται επίσης κατά των ημερήσιων εκδρομέων που «χτυπούν και τρέχουν».

Με έκταση μόλις τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων, το νησί είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ευρώπης, με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων.

Ωστόσο, περίπου 400.000 άνθρωποι επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο, με την πλειονότητα να καταφθάνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More