Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» – Tελευταία προβολή στον κινηματογράφο Δαναό

 

Tο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Οι Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» της Alessandra Maioletti συναντιέται με το κοινό της Αθήνας στον κινηματογράφο Δαναό, με την τελευταία προβολή στις 16.00 της Κυριακής 6 Νοεμβρίου.

Μια ταινία βασισμένη στο αρχείο που βρέθηκε από έναν Ιταλό καθηγητή πριν από λίγα χρόνια, ζωντανεύει το πρόσφατο παρελθόν που τόσο εύκολα ξεχνάμε.

Μετά από μία πολύ επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία, πολλές βραβεύσεις (μεταξύ αυτών στα Los Angeles Greek Film Festival, San Francisco Greek Film Festival, London Greek Film Festival) και με σοβαρές συζητήσεις να αγοραστεί από μεγάλη διεθνή πλατφόρμα, το ξέχειλο από αγάπη ντοκιμαντέρ καταλήγει σε εμπορικό κύκλωμα και στη μεγάλη οθόνη.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ που εμπνεύστηκε από τα πραγματικά γεγονότα στις ζωές των μαθητών του Ιταλικού σχολείου της Θεσσαλονίκης. Στην υπό ναζιστική κατοχή Θεσσαλονίκη, το 96% του εβραϊκού πληθυσμού στέλνεται στο Άουσβιτς. Οι περιπέτειες, οι ελπίδες και τα όνειρα εννιά Εβραίων μαθητών του ιταλικού σχολείου Umberto Primo ζωντανεύουν μέσα από αυτή την αφήγηση.

Η ιστορία ενέπνευσε πρώτα μια θεατρική παράσταση που ανέβηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τον ίδιο τίτλο.

Από τα πρώτα βήματα της ανάπτυξης του θέματος, η δημοσιογράφος Δάφνη Σκαλιώνη ακολούθησε και συμμετείχε σε αυτή την πολυεπίπεδη παραγωγή.

Σήμερα, Κυριακή, θα είναι ανάμεσα στους συντελεστές, για να συντονίσει μια συζήτηση και να επικοινωνήσει με τους θεατές μοιράζοντας την προσωπική της εμπειρία.

Μαζί με τα απολυτήρια μαθητών που δεν παραδόθηκαν στη φρίκη του πολέμου, παραδίδεται λοιπόν αυτή η ταινία που ιδιαίτερα σήμερα έχει να μας θυμίσει πως περίπου 80 χρόνια βραχέας μνήμης, είναι αρκετά για να μην επαναληφθούν λάθη, αστοχίες και εγκλήματα που θα παραμείνουν ατιμώρητα.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More