Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται στη Ζαπορίζια, αιχμή του δόρατος της αντεπίθεσης

Όλα δείχνουν ότι η περιοχή της Ζαπορίζια έχει γίνει η αιχμή του δόρατος της ανακοινωθείσας ουκρανικής αντεπίθεσης.

Μια μεγάλη δύναμη, αποτελούμενη από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και πεζικό που υποστηρίζεται από πυροβολικό, προσπαθεί να διαρρήξει προς τα νότια με επιδρομές στις ρωσικές θέσεις.

Στόχος, να σπάσει ο ρωσικός διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τον Ντόμπας. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες γύρω από το Tokmak, ένα σημαντικό ρωσικό κόμβο εφοδιαστικής.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι απέκρουσε τις ουκρανικές επιθέσεις.

Όσο για το Κίεβο, δεν επιβεβαιώνει ότι είναι η αντεπίθεση, αλλά η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Maliar, παραδέχτηκε στο Telegram τις προόδους στο Bakhmut αλλά και σε άλλες πόλεις.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εκκενώσεις στη Χερσώνα, μετά την καταστροφική κατάρρευση του φράγματος Kakhovka.

Ο αριθμός των εκκενόμενων και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου ξεπερνά τους 6.000.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελενσκι πραγματοποίησε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στην πληγείσα περιοχή την Πέμπτη και κατήγγειλε τις επίμονες ρωσικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες προσπαθούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση που προκάλεσαν με την οικοκτονία τους. Αυτό είναι απολύτως σκόπιμα. Συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Χερσώνα και τις κοινότητες στην περιοχή , που έχουν ήδη πλημμυρίσει από τους τρομοκράτες. Βομβαρδίζουν ακόμη και σημεία εκκένωσης», είπε ο Ζελένσκι.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια των διασώσεων

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, πλαισιωμένος από ομολόγους του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καταδίκασε την Πέμπτη τις «επιθέσεις» κατά των επιχειρήσεων διάσωσης στη Χερσώνα και κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει την πρόσβαση «χωρίς εμπόδια».

Σύμφωνα με το kyiv, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Χερσώνα και τα περίχωρά της έχουν ήδη αφήσει τουλάχιστον έναν νεκρό και 18 τραυματίες.

Eπιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More