Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Ράστα του Σουδάν φοβούνται νέα καταστολή, αλλά ορκίζονται να συνεχίσουν να μάχονται

Με τις χαρακτηριστικές του μακριές κοτσίδες ράστα και τον ατημέλητο σκούφο του, ο Αμπνταλάχ Αχμέντ γνώριζε πάντα ότι η επιλογή του τρόπου ζωής του σημαίνει προβλήματα στο Σουδάν, όπου οι εδώ και καιρό καταπιεσμένοι ρασταφάρι λένε ότι γίνονται εκ νέου στόχος.

Ο 31χρονος Αχμέντ, εδώ και χρόνια είναι ερωτευμένος με την παράδοση των Ρασταφάρι, η οποία εμφανίστηκε στην Τζαμάικα τον περασμένο αιώνα και τον ίδιο αντιπροσωπεύει «το να λες την αλήθεια, να είσαι θαρραλέος, να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματα».

Ο αριθμός των Ρασταφάρι στο Σουδάν είναι άγνωστος και η κοινότητα ζούσε σε μεγάλο βαθμό στην παρανομία υπό την αυταρχική διακυβέρνηση του Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος εκδιώχθηκε τον Απρίλιο του 2019 μετά από μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του.

«Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι μετά την πτώση του Μπασίρ», δήλωσε ο Άχμεντ, παλιός θαυμαστής του Μπομπ Μάρλεϊ, γνωστός και ως «Maxman», σε μια έκθεση τέχνης όπου ερμήνευε μουσική ρέγκε με το συγκρότημά του.

«Οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες άνθισαν», είπε, φορώντας έντονα χρωματιστές ζώνες στο κεφάλι και στον καρπό.

Αλλά η σύντομη μυρωδιά της ελευθερίας δεν κράτησε, καθώς η μετά τον Μπασίρ μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση ανατράπηκε πέρυσι, όταν ο αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο ρασταφαριανισμός θεωρεί τον πρώην αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ ως τον Μεσσία του, αλλά όπως και πολλοί οπαδοί στο Σουδάν, ο Άχμεντ δήλωσε στο AFP ότι τον βλέπει «όχι ως θρησκεία».

«Είναι ένας τρόπος ζωής και αυτός είμαι εγώ»

Επί Μπασίρ, τα μέλη της κοινότητας παρενοχλούνταν τακτικά, τους ξύριζαν τα κεφάλια και αντιμετώπιζαν διώξεις βάσει αυστηρών νόμων περί δημόσιας τάξης που περιόριζαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ντύνονταν ή συμπεριφέρονταν δημοσίως.

Για ορισμένους διαδηλωτές στο Σουδάν, το να φορούν ράστα ή ρούχα τύπου Ρασταφάρι είναι μια πράξη περιφρόνησης του απολυταρχικού καθεστώτος.

Ο Άχμεντ δήλωσε ότι είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών το 2017, ενώ έπαιζε μουσική δημοσίως, και μαστιγώθηκε 20 φορές.

Οι οπαδοί της παράδοσης Ρασταφάρι ήταν πάντα «εύκολος στόχος» για τις δυνάμεις ασφαλείας λόγω της εμφάνισής τους, δήλωσε ο Άχμεντ.

«Αυτό ωστόσο ποτέ δεν μας εμπόδισε να αφήσουμε τα μαλλιά μας να μεγαλώσουν», πρόσθεσε.

«Κάποιοι από εμάς πέθαναν κρατώντας τον προσωπικό τους τρόπο ζωής».

Οι Ράστα δεν πεθαίνουν ποτέ

Οι δολοφονίες αρκετών Σουδανών ρασταφάρι σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος από την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπουρχάν πέρυσι έδωσαν αφορμή για ένα δημοφιλές σύνθημα διαμαρτυρίας, «Ο Ράστα δεν πεθαίνει ποτέ».

Τουλάχιστον 121 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων από το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με τους γιατρούς των φιλοδημοκρατών.

Σημειώνοντας την «ειρηνικότητα και τον αυθορμητισμό» των διαδηλώσεων, η 35χρονη κινηματογραφίστρια Άφραα Σάαντ δήλωσε στο AFP ότι «αυτό μας έκανε να πιστέψουμε ότι ήταν ιδιαίτερα στοχευμένες».

«Πιστεύω ότι το σύνθημα προέκυψε για να πει ότι η καλή τους φήμη θα διαρκέσει»

Όντας γυναίκα, η Σάαντ δήλωσε ότι έχει αντιμετωπίσει μεγαλύτερο έλεγχο από τους άνδρες ρασταφάριους από τότε που ασπάστηκε την παράδοση κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των διαδηλώσεων κατά του Μπασίρ.

«Η πιο επίμονη ένσταση είναι γιατί ένα κορίτσι να φοράει ράστα, όταν υπάρχουν άλλα πιο αποδεκτά χτενίσματα», είπε, σημειώνοντας ένα «διαδεδομένο στερεότυπο» που συνδέει τα ράστα με τη χρήση ναρκωτικών και την «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Η Σάαντ βλέπει την επιλογή του τρόπου ζωής της ως μέρος της δύσκολης μάχης των Σουδανών γυναικών ενάντια στην αυστηρή αστυνόμευση των κοινωνικών ηθών από το καθεστώς Μπασίρ.

Οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή των μαζικών διαδηλώσεων κατά της μακροχρόνιας διακυβέρνησης του αυτοκράτορα, εκφράζοντας την οργή τους για τις δεκαετίες διακρίσεων που περιόριζαν σημαντικά τον ρόλο τους στην κοινωνία.
Ο αριθμός των ρασταφάρι στο Σουδάν είναι άγνωστος και η κοινότητα ήταν σε μεγάλο βαθμό υπόγεια κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ
Ο αριθμός των Ρασταφαριανών στο Σουδάν είναι άγνωστος και η κοινότητα βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό στην παρανομία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ.

«Απλώς δεν δίνω σημασία σε αυτό», δήλωσε ο Σάαντ.

«Αυτή είναι η ταυτότητά μου και αυτός που είμαι».

Για ορισμένους στο Σουδάν, το να φοράνε ράστα, να ακούνε μουσική ρέγκε ή να έχουν έναν τρόπο ζωής που θυμίζει Ράστα είναι απλώς μια πράξη προκλητικότητας.

Ο Σάλεχ Αμπντάλα, 26 ετών, ο οποίος φοράει τα μαλλιά του σε κοντά ράστα, δήλωσε ότι είναι ο τρόπος του να διαμαρτυρηθεί για το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου 2021.

«Αρνούμαστε όλες τις παραβιάσεις που λαμβάνουν χώρα εκ μέρους των αρχών», δήλωσε ο Αμπντάλα στο AFP κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά του πραξικοπήματος στην πρωτεύουσα Χαρτούμ τον περασμένο μήνα.

«Θα κρατήσω τα ράστα (ραβδούλια) μέχρι να πέσει το καθεστώς».

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More