Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας: Τρόμος, αγωνία, Marvels, γυναικείες εξομολογήσεις, ραπ και Μικρός Νικόλας

Πολλές φεστιβαλικές ταινίες, ένα blockbuster και ταινίες τρόμου και αγωνίας που ικανοποιούν το κοινό τους. Και φυσικά, Μικρός Νικόλας και το παρασκήνιο του. Από όλα αυτά έχει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα, που ξεκινά την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023.

Από 12 ταινίες την προηγούμενη εβδομάδα (που ελάχιστες συναντήθηκαν με το κοινό)… μόλις 9 νέες ταινίες κάνουν πρεμιέρα. Τρεχάτε ποδαράκια μου.

Chinatown

«Chinatown» σε επανέκδοση μόλις 3 χρόνια μετά την τελευταία της επανέκδοση. 1937: ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ προσλαμβάνεται για να ξεσκεπάσει μια υπόθεση μοιχείας και παγιδεύεται σε μια σκοτεινή υπόθεση. Η ανατροπή, αν και γνωστή στους σινεφίλ, συνεχίζει να είναι αποκαλυπτική, όπως και ο Τζακ Νίκολσον. Η Φαμ Φατάλ πάλι στο πλευρό του είναι, σε βάθος χρόνου, ανεπαρκής. Το γλυκό δένει αποκλειστικά από τη δεξιοτεχνία του Ρομάν Πολάνσκι.

Ο Μικρός Νικόλας: Τι Περιμένουμε για να Είμαστε Ευτυχισμένοι

Οι Ζαν-Ζακ Σεμπέ και Ρενέ Γκοσινί, από φίλοι γίνονται συν-δημιουργοί ενός διαχρονικού παιδικού βιβλίου, του «Μικρού Νικόλα». Με πρωτότυπη ένταξη των κλασικών σχεδίων στα αφηγηματικά ντοκουμέντα, ο χάρτινος ήρωας τρυπώνει στο στούντιο των δημιουργών του και μαθαίνει τα πάντα για εκείνους. Μια ταινία περισσότερο για όσους μεγαλώσαμε με τα βιβλία του Μικρού Νικόλα, παρά τους νέους του αναγνώστες. Συγκινητικό και αποκαλυπτικό για τις εμπλοκές της θείας έμπνευσης στη φιλία και την αυθυπαρξία του επινοημένου από μια διαφήμιση ήρωα.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική μας κριτική.

American Carnage

Στην καπιταλιστική κοινωνία τί θέση έχει ο παράνομος μετανάστης; Είναι μόνο μια ψηφίδα στην τροφική αλυσίδα; Περισσότερες ερωτήσεις, λιγότερες απαντήσεις από το «American Carnage».

Μετά την απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης να συλλάβουν τα παιδιών των μεταναστών που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, τους προσφέρεται (για να μην απελαθούν) η ευκαιρία να προσφέρουν εθελοντικά κοινωνική εργασία σε φροντίδα ηλικιωμένων. Μόλις μπουν στη νέα δομή, οι εθελοντές ανακαλύπτουν ότι ο κυβερνήτης και ο επόπτης της εγκατάστασης έχουν «μαγειρέψει» μια τρομακτικά διεφθαρμένη συνωμοσία που θέτει σε κίνδυνο τους νέους και τους ηλικιωμένους.

Στην καπιταλιστική κοινωνία τί θέση έχει ο παράνομος μετανάστης; Είναι μόνο μια ψηφίδα στην τροφική αλυσίδα; Το «American Carnage», με χιούμορ -αλλά και πολλές αμηχανίες- προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Ανώτερη του μέσου όρου ταινιών του είδους, καταπιάνεται με μια πολυδιάστατη ιστορία, χρησιμοποιώντας τρόμο και συμβολισμό ως μέσο αφήγησης. Ενδιαφέρουσα ανατροπή που, σε αντίθεση με τις εξυπναδίστικες σκηνές δράσης, προδίδει πρόθεση αξιοποίησης της Οργουελικής ιδέας.

Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας

Η πρόταση της Εσθονίας για τα Όσκαρ είναι το ντοκιμαντέρ «Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας». Στο σκοτάδι μιας σάουνας που βρίσκεται στην καρδιά ενός δάσους, γυναίκες διαφορετικών καταβολών εκμυστηρεύονται μεταξύ τους δύσκολες προσωπικές εμπειρίες, άγχη και τραυματικά βιώματα εν είδη ιαματικής τελετουργίας και ψυχολογικής απελευθέρωσης. Καθαρτικό ντοκιμαντέρ, πρωτότυπα κινηματογραφημένο (το μεγαλύτερο μέρος του εντός μιας σάουνας με γυμνές γυναίκες), με πολύ σεβασμό και στα πρόσωπα και στις διαδραστικές θεραπείες που στηρίζονται στην εξομολόγηση. Όπως το σώμα καθαρίζει, έτσι και οι ψυχές των θεατών ατμίζονται σε ένα ιαματικό σύμπαν.

Θα επανέλθουμε σύντομα με συνέντευξη της σκηνοθέτιδας.

Μια Μητέρα Εκδικείται

Αμήχανο θρίλερ με τόσο απαράδεκτο τίτλο στα Ελληνικά που ακόμα και οι παραγωγοί της Κλακ Φιλμς θα τον απέρριπταν ως cheesy, το «Μια Μητέρα Εκδικείται» είναι ένα εξαιρετικά βαρετό και κοινότυπο κοινωνικό θρίλερ που στερείται έμπνευσης και πρωτοτυπίας. Ο θάνατος του εθισμένου στις ουσίες γιου της θα οδηγήσει τη χαροκαμένη μάνα – δημοσιογράφο να συνεργαστεί με την έγκυο σύντροφό του ώστε να ανακαλύψουν τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο ξεπάστρεμά του. Μπορεί η Χίλαρι Σουάνκ και η Ολίβια Κουκ να διασώζονται από αυτό το εκνευριστικά ανούσιο χάσιμο χρόνου, σίγουρα όμως δεν είναι αρκετό για να μετατραπούμε σε θερμούς υποστηρικτές αυτού του φθηνού υπο-προϊόντος.

Arte Povera

Η μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης που αγαπάει τη ραπ γνωρίζει καλά αυτό το πρότζεκτ που δισκογραφ;hθηκε και παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ευρύ κοινό. Ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τα φυσικά όργανα, τα beats και το rap παντρεύτηκαν σε ένα θέαμα που είχε ονειρευτεί ο Φώτης Γεωργιάδης, ο εγκέφαλος πίσω από την όλη συλληψη.

Το ντοκουμέντο όμως δυστυχώς δεν είναι αρκετό για να παράξει ντοκιμαντέρ. Η αίσθηση που σου αφήνει είναι αυτή ενός εκτεταμένου βίντεο παραγόμενου για πλατφόρμες δωρεάν θέασης, χωρίς κριτική ματιά ή ερωτήματα για να απαντηθούν, προχειρογυρισμένα υλικά που παραπέμπουν σε έναν χωρίς ειρμό making of, που εξ΄ ανάγκης έγινε ασπρόμαυρο για να δώσει μια αισθητική ομοιομορφία.

Πιο ουσιαστικό το ίδιο το εγχείρημα και η γνωριμία του με το κοινό, παρά η κινηματογραφική αφήγηση του παρασκηνίου, που απευθύνεται αποκλειστικά στους θαυμαστές αυτής της μουσικής σκηνής.

The Royal Hotel

Θέλοντας να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές και να μαζέψουν ένα κάποιο χαρτζιλίκι, δυο καρδιακές φίλες θα πιάσουν προσωρινή δουλειά σε ένα μπαρ στη μέση του πουθενά. Οι θαμώνες και οι ιδιοκτήτες όμως, που έχουν μάθει οι πελάτες τους να είναι ικανοποιημένοι από την προσφορά των νεαρών κοριτσιών που κατά καιρούς εργάζονται εκεί, θα δυσκολέψουν την μέχρι πρότινος ευχάριστη νεανική τους περιπέτεια.  

Ταινία εκδίκησης με χιούμορ και πρωτότυπη αφήγηση, το «The Royal Hotel» φροντίζει ο ρεαλισμός να οδηγείται σε κορύφωση. Η συνεργασία της Kitty Green με την Julia Garner, για ακόμα μία φορά στέφεται με επιτυχία.

Προβλήθηκε στα Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν και Λονδίνου, μεταξύ άλλων.

Στη Φωτιά

Μια μαγείρισσα με χαμηλό προφίλ, φροντίζει το μαγειρικό της ταλέντο να περνάει μέσω της δουλειάς της σε όσους το γεύονται, αλλά και στο ιδιαίτερα ανέκφραστο αφεντικό της. Η ανιδιοτελής -κυρίως- προσφορά της, η αστείρευτη διακριτικότητά της και η υποτονική κατανυκτική της διάθεση, θα της στερήσει όμως την ελπίδα της να επικοινωνήσει τα ζητήματα καρδιάς σε ευθεία γραμμή.

Η συγκινητική ταινία του πολυβραβευμένου Τραν Αν Χουνγκ, αν και υπερβολικά αργή (όπως οφείλει να είναι το προσεγμένο φαγητό), εστιάζει στην ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων μέσω των γευστικών κάλυκων και της ευαισθητοποιημένης όσφρησης. Η ταινία καταφέρνει να κοχλάζει κυρίως από την παρουσία της Ζιλιέτ Μπινός και τη χημεία της με τον Μπενουά Μαζιμέλ (στο παρελθόν ήταν και ζευγάρι). Κατέληξε να είναι η επίσημη πρόταση της Γαλλίας στα Όσκαρ, κερδίζοντας το μεγάλο φαβορί και βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Ανατομία μιας Πτώσης».

The Marvels

Για πρώτη φορά τρεις υπερηρωίδες, με κεντρική την Κάρολ Ντάνβερς (Μπρι Λάρσον), γνωστή και ως Captain Marvel στην ίδια περιπέτεια. Όπως υποσχέθηκα σε εσάς και τον εαυτό μου, μέχρι να βελτιωθούν κάπως οι ταινίες της Marvel του συγκεκριμένου στούντιο που αφαίμαξε κάθε δυνατότητα εξέλιξης τους, θα τις παρακολουθώ στις αίθουσες με κοινό… Αυτό θα είναι καλό και για εκείνες, και για εμένα. Αναθεωρημένο κείμενο λοιπόν σύντομα στο ertnews.gr, αν και εφόσον έχω να προσθέσω κάτι άξιο κριτικής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More