Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου: «Η ιστορία της Ίμβρου μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων της»

Την αισιοδοξία του ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για την Ίμβρο και την Τένεδο εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, το απόγευμα του Σαββάτου, 19 Αυγούστου 2023, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αυλή της Γεωργιαδείου Σχολής των Αγριδίων της Ίμβρου, για την παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία της Ίμβρου μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων της», που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης και του Ιστορικού αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς.

“Ένα ακόμη βιβλίο έρχεται να προστεθή στον κατάλογο των σπουδαίων έργων για την Ίμβρο μας, τα οποία κυκλοφορήθηκαν κατά τα τελευταία έτη και φωτίζουν την ιστορία, την αρχαιολογία, την κοινωνία, την χριστιανική ταυτότητα, την παιδεία και τη γλώσσα, ολόκληρο τον πολιτισμό μας. Θεωρούμε ότι αυτή η συγγραφική παραγωγή αποτελεί ένδειξη και διάσταση των θετικών εξελίξεων εις τα καθ’ ημάς κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, αποκορύφωμα των οποίων είναι η επαναλειτουργία, από το έτος 2013, της ομογενειακής εκπαιδεύσεως στο νησί μας”, επισήμανε ο Ίμβριος Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:

“Επαινούμε την ιδέα να παρουσιασθή η σύγχρονη ιστορία της Ίμβρου μέσα από ζωντανές μαρτυρίες των ανθρώπων της. Σε αυτούς ανήκουν, πρώτον, εκείνοι που έμειναν στο νησί τα πέτρινα χρόνια, που ξεκίνησαν το 1964. Αυτοί εβίωσαν τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, των παραδόσεων, των σχολείων μας. Έζησαν μέσα στον φόβο και την αγωνία, στην ανασφάλεια και την ένδεια. Δεν πτοήθηκαν όμως, αλλά έδειξαν καρτερία και αντοχή, κράτησαν τις εκκλησίες μας ανοικτές και τα χωριά μας ζωντανά, διέσωσαν την πατρογονική μας λαλιά. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε σήμερα η παραδοσιακή Ίμβρος. Τους ευγνωμονούμε για όσα προσέφεραν, ομολογούμε ότι οφείλουμε πάρα πολλά σε αυτούς που φύλαξαν όχι μόνον τον τόπο μας, αλλά και τον ημέτερον τρόπον του βίου”.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην Ιμβριακή νεολαία και στην παρακαταθήκη που αυτή παραλαμβάνει:

“Όλα αυτά είναι τιμαλφής παρακαταθήκη για τις νέες γενεές των Ιμβρίων, που θα κληθούν να δώσουν τη μαρτυρία τους ως «οι άνθρωποί της» στο μέλλον. Όπως το πράττουμε πάντοτε, και αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε προς την Ιμβριακή νεολαία, την οποία περιβάλλουμε με ιδιαίτερη στοργή. Οι νέοι και οι νέες μας είναι οι φορείς και εκφραστές των ελπίδων μας και πρέπει να καταστούν οι συνεχιστές των αγώνων για τη διάσωση και ανάπτυξη της παρουσίας της Ομογένειας στο νησί. Μαζί με την αγάπη για την Ίμβρο, οφείλουν να αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό και πάντοτε με όραμα τις εκάστοτε προκλήσεις και περιστάσεις. Δεν υπάρχει άλλη λύση και προοπτική. Δεν στοιχειοθετείται άλλοθι για κανένα.”

Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υποστήριξη που προσφέρουν στον δίκαιο αγώνα των Ιμβρίων πολλοί φίλοι της Ίμβρου, αλλά και πολλοί Τούρκοι που ενδιαφέρονται ειλικρινά για τη διάσωση και την ανάπτυξη της ομογενειακής παρουσίας στο αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, ο Ποιμενάρχης της νήσου, Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, καθώς και ο Εντιμολ. Αρχών Οστιάριος της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παύλος Σταματίδης, Πρόεδρος της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας-Θράκης, και ο Εντιμ. κ. Γεώργιος Κομνηνάρας.

Στην παρουσίαση παρέστησαν Ιεράρχες του Θρόνου, κληρικοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, στελέχη Ιμβριακών Σωματείων, κάτοικοι της νήσου και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης εγκαινίασε έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα “Οι Παναγίες της Ίμβρου”.

Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Παναγιώτατος συμπροσευχήθηκε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο εξωκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου Αγριδίων, στην οποία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Αρχιερείς Καναδά κ. Σωτήριος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και ο επιχώριος Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος , καθώς και πιστοί από τα Αγρίδια. Με τη φροντίδα του Αγριδιανού Σεβ. Μητροπολίτου Μύρων κ. Χρυσοστόμου και των οικογενών του προσφέρθηκε ακολούθως, στον περίβολο του εξωκκλησίου, μέσα στο όμορφο Ιμβριακό φυσικό περιβάλλον, η παραδοσιακή Κουρκούτα και άλλα κεράσματα υπό τους ηχούς της παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής.

Πηγή: orthodoxianewsagency

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More