Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομογενείς στη Μελβούρνη και το Σίδνεϋ τίμησαν την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μελβούρνη και Σίδνεϋ τίμησαν την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, με ξεχωριστές εκδηλώσεις, την 50η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

Συγκεκριμένα στη Μελβούρνη η εκδήλωση, που οργανώθηκε από την Επιτροπή Μνήμης του Πολυτεχνείου έγινε στο Victorian Trades Hall Carlton και προσέλκυσε πολυάριθμους ομογενείς όλων των ηλικιών. Ανάμεσά τους και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές «το σύνθημα των ηρωικών φοιτητών Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία παραμένει επίκαιρο και μας οδηγεί σε νέους αγώνες».

Κορυφαία, ίσως, στιγμή της εκδήλωσης, που παρουσίασαν η Αγάπη Πάσχου και ο Νίκος Ντάλλας, ήταν όταν  η ορχήστρα νέων του Alphington Grammar παρουσίασε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ενθουσιάζοντας το κοινό.

Βασικός ομιλητής ήταν ο φοιτητής Δημήτρης Ταφίδης που αναφέρθηκε στο ιστορικό της εξέγερσης και σε όσα προηγήθηκαν αυτής.

Ακολούθησε αφήγηση έργων από Έλληνες λογοτέχνες με αναφορές στο Πολυτεχνείο, από μέλη της Ομάδας Ενήλικων από το Δημιουργικό Κέντρο Δράματος και Τεχνών της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας.

Ενδιαφέρον είχε και το βίντεο του Jeremy Artis όπου τρεις ομογενείς μίλησαν για το πως οι ίδιοι βιώσαν την εξέγερση.

Η Καλιρρόη Τσιάτη που ήταν η ίδια φοιτήτρια μέσα στο πολυτεχνείο, ο γιατρός Στέφανος Ηροδότου ως φοιτητής στην Αθήνα και ο Χρήστος Φίφης από τη Μελβούρνη.

Τέλος, ακολούθησε συναυλία από ομογενείς μουσικούς και ερμηνευτές. Ανάμεσά τους οι Αχιλλέας Γιαγκουλής, Αντώνης Ηλιού, Ανθή Σιδηροπούλου, Στέλιος Τσιόλας κ.α.

ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Με έντονη παρότρυνση για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία, ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις και ελληνικοί σύλλογοι της Ν.Ν. Ουαλίας τίμησαν την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Η αναγκαιότητα για τη διατήρηση της γλώσσας μας προκύπτει από το πρόσθετο γεγονός ότι, σε τριτοβάθμιο επίπεδο, ένα άλλο ελληνικό τμήμα απειλείται σοβαρά με κλείσιμο, αυτό του Πανεπιστημίου Macquarie.

Η CUGA διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης την ημέρα της επετείου, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του USYD, Δρ Αντώνης Δρακόπουλος, τόνισε ότι το αγωνιστικό πνεύμα των φοιτητών της εξέγερσης μπορεί να μιμηθεί σήμερα στον αγώνα για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμιά μας.

“Δεν αρκεί να θυμόμαστε και να γιορτάζουμε τις επετείους, αλλά να ασχολούμαστε δημιουργικά με το όραμα και τα ιδανικά εκείνων που αγωνίστηκαν, υπέφεραν και θυσιάστηκαν”, ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος στην κεντρική του ομιλία.

Ακολούθως, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, χειροκρότησε τους φοιτητές για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, σημειώνοντας ότι είναι μια ακόμη ευκαιρία να ασχοληθούμε και με την ελληνική γλώσσα.

Οι ίδιες ανησυχίες εκφράστηκαν και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας Κοινότητας Σίδνεϊ.

Κύριος ομιλητής εκ μέρους των φοιτητών ήταν ο Αργύρης Καλλός.

“Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση που μας αφορά όλους. Η ελληνική γλώσσα απειλείται συνεχώς στην Αυστραλία» είπε

“Η ελληνική μας γλώσσα είναι το στοιχείο που μας ενώνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τι θα γίνουμε χωρίς αυτήν;”

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Χάρης Δανάλης, σημείωσε ότι η Κοινότητα θα τιμά πάντα την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ άνοιξε με ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των πεσόντων, την οποία ακολούθησαν οι εθνικοί ύμνοι της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι διαφόρων ελληνικών οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια σε αντίγραφο του αγάλματος που βρίσκεται μπροστά από το Πολυτεχνείο στην Αθήνα.

Πηγή: Νέος Κόσμος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More