Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουγγαρία: Ο πετρελαιαγωγός Druzhba δεν έχει υποστεί ζημιά, θα επαναλειτουργήσει σύντομα

Ο αγωγός Druzhba, που έκλεισε μετά την πτώση αδέσποτων ρουκετών στην Πολωνία, είναι πιθανό να ξαναρχίσει σύντομα, καθώς δεν έχει υποστεί ζημιά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijártó σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Szijroto είπε επίσης ότι, μετά από συνομιλίες με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών,  η Ουγγαρία αναμένει περαιτέρω πληροφορίες από τη Βαρσοβία για τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την έκρηξη που σημειώθηκε στην Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Η προμήθεια πετρελαίου σε περιοχές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης μέσω του αγωγού Druzhba ανεστάλη προσωρινά την Τρίτη, ανακοίνωσαν οι φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Η ουγγρική MOL ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τον Ουκρανό εταίρο της ότι ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, το οποίο τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το αντλιοστάσιο στο Druzhba, το οποίο οδήγησε σε αδιέξοδο.

Η σλοβακική Transpetrol επιβεβαίωσε επίσης ότι η ροή πετρελαίου είχε διακοπεί, επικαλούμενη «τεχνικούς λόγους από την ουκρανική πλευρά», αλλά χωρίς να αναφέρει το χτύπημα του πυραύλου.

« Μόνο ένα στοιχείο της υποδομής που διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου, που είναι ο σταθμός παραγωγής ενέργειας» υπέστη ζημιά, δήλωσε ο Sijarto, αναφέρει το Tanjug.

Πρόσθεσε ότι «η επισκευή αυτού του στοιχείου είναι προφανώς μια πιο εύκολη δουλειά από ό,τι αν είχε επηρεαστεί ο ίδιος ο αγωγός, οπότε μπορεί να γίνει πιθανώς σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις  ζημιές που διαπιστώνονται στο τεχνικό μέρος της εργασίας .”

Ο Szijártó επανέλαβε ότι η Ουγγαρία έχει αποθέματα πετρελαίου εδώ και αρκετούς μήνες και ότι ο εφοδιασμός της χώρας δεν απειλείται.

Politika.rs

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More