Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουγγαρία: Το 77% των πολιτών λέει «όχι» στην εγκατάσταση μεταναστών από την ΕΕ

Το 77% των Ούγγρων αντιτίθεται στην εγκατάσταση μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουγγαρία, παρά την θέση της αντιπολίτευσης της ουγγρικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα που να υποστηρίζει το σχέδιο των Βρυξελλών.

Ακόμη και το 58% των αριστερών τον απορρίπτει, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Nézőpont στην Ουγγαρία, γράφει η εφημερίδα Magyar Hirlap.

Το σχέδιο ποσοστώσεων μετανάστευσης βρίσκεται υπό συζήτηση στις Βρυξέλλες από το 2015. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τη θέση του Συμβουλίου, η οποία εγκρίθηκε με την Ουγγαρία να το καταψηφίσει.

Σύμφωνα με τη θέση του Συμβουλίου, η Ουγγαρία θα πρέπει να δέχεται 8.500 παράνομους μετανάστες ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι για την Ουγγαρία η ποσόστωση μεταναστών θα ισοδυναμούσε με σχεδόν το 30% του συνολικού αριθμού ατόμων που θα επανεγκατασταθούν.

Το αναθεωρημένο ευρωπαϊκό σχέδιο για τις ποσοστώσεις μετανάστευσης είναι αντίθετο με την αρχή ότι «κανένας ξένος πληθυσμός δεν μπορεί να εγκατασταθεί στην Ουγγαρία», μια αρχή που συμπεριλήφθηκε επίσης στον Βασικό Νόμο της Ουγγαρίας μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Ως εκ τούτου, το Ινστιτούτο Nézőpont ρώτησε τους Ούγγρους εάν θεωρούν αποδεκτό να λαμβάνεται απόφαση για ένα τόσο σημαντικό θέμα στις Βρυξέλλες χωρίς τη συγκατάθεση της ουγγρικής κυβέρνησης.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των Ούγγρων (77%) συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στέλνει «μετανάστες που ζητούν άσυλο» στην Ουγγαρία μόνο με τη συγκατάθεση της ουγγρικής κυβέρνησης.

Η απόρριψη των ποσοστώσεων μετανάστευσης, που επιδιώκουν να παρακάμψουν την κυριαρχία του έθνους-κράτους, αποτελεί πλειοψηφική θέση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, και μάλιστα υπερβαίνει τις πολιτικές προτιμήσεις των κομμάτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σχεδόν όλο το φιλοκυβερνητικό εκλογικό σώμα (93%)  επιμένει  στην προστασία των εξουσιών του έθνους-κράτους και αντιτάσσετε   στην υποχρεωτική επανεγκατάσταση μεταναστών βάσει ποσοστώσεων.

Αυτό δύναται να είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης για τα αριστερά κόμματα που υποστηρίζουν σιωπηρά το σχέδιο ότι δηλ. ακόμη και η πλειοψηφία των αριστερών ψηφοφόρων αντιτίθεται στην αρχή της ποσόστωσης μετανάστευσης (58%) και μόνο το ένα τρίτο από αυτούς το βρίσκουν αποδεκτό (32 %).

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More