Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουγγαρία: «Φάρσα» η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA κατά την υπουργό Δικαιοσύνης-Αρνήθηκε συνάντηση   

Ως «φάρσα της αριστεράς» χαρακτήρισε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Judit Varga, την αποστολή της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εξετάσει τη χρήση του Pegasus και άλλων ισοδύναμων προγραμμάτωνκατασκοπείας.

Η υπουργός με τις δηλώσεις αυτές αιτιολόγησε τη στάση της να αρνηθεί να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών.

«Η Δευτέρα ξεκινά με μια φάρσα των Βρυξελλών. Σήμερα φτάνει στη χώρα μας η αντιπροσωπεία της PEGA που εξυπηρετεί τα πολιτικά συμφέροντα της ευρωπαϊκής αριστεράς», έγραψε η Varga στον λογαριασμό της στο Facebook. Πρόσθεσε ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας, που θα βρεθούν στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα και την Τρίτη, ζήτησαν συνάντηση μαζί της, κάτι που η Varga αρνήθηκε.

 Υπενθύμισε μάλιστα ότι η εθνική ασφάλεια αποτελεί αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα των χωρών μελών της ΕΕ και εξέφρασε την άποψη ότι η PEGA υπερβαίνει τις θεσμικές της αρμοδιότητες με «επικίνδυνο» τρόπο.

Επικαλέστηκε δε «προστασία του κράτους δικαίου» υποστηρίζοντας ότι ήταν υποχρεωμένη να απορρίψει την συνάντηση της με την αντιπροσωπεία.

Οι δέκα ευρωβουλευτές  βρίσκονται στην Βουδαπέστη από τη Δευτέρα  για να ερευνήσουν  τη χρήση κατασκοπευτικών προγραμμάτων όπως το Pegasus.

Τον Ιούλιο του 2021, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus από κυβερνήσεις σε πολλές χώρες εναντίον δημοσιογράφων, ακτιβιστών και άλλων.

Σύμφωνα με την ουγγρική ερευνητική πύλη Direkt36, στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση του υπερεθνικιστή Viktor Orban θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει το Pegasus  σε περιπτώσεις περισσότερες των 300 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, πολιτικών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών και επιχειρηματιών.

Τον Νοέμβριο του 2021 οι αρχές στη Βουδαπέστη παραδέχτηκαν ότι η κυβέρνηση είχε αποκτήσει το ισραηλινό κατασκοπευτικό πρόγραμμα Pegasus, χωρίς όμως να δώσουν άλλες λεπτομέρειες, επικαλούμενη το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας.

Αναμένεται ότι  η αντιπροσωπεία της PEGA θα ενημερώσει τον Τύπο για την επίσκεψή της στην Ουγγαρία.

Πηγή: AFP

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More