Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουζμπεκιστάν: Επανεκλέγεται ο πρόεδρος Μιρζίγιοεφ – Θητεία ως το 2030

Ο «αυταρχικός μεταρρυθμιστής» Σαφκάτ Μιρζίγιοεφ που ανέλαβε την προεδρία το 2016, κερδίζει τις εκλογές στο Ουζμπεκιστάν με λίγο περισσότερο από το 87% των ψήφων αυτήν την Κυριακή σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που προσφέρει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Στις κάλπες προσήλθαν 19,5 εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν το 80% του πληθυσμού.

Νωρίτερα φέτος, ο Mirziyoev επέβλεψε ένα συνταγματικό δημοψήφισμα που αύξησε την προεδρική θητεία από πέντε σε επτά χρόνια, επιτρέποντάς του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2037.

Τον Ουζμπέκο πρόεδρο συνεχάρη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αυτή η εντυπωσιακή νίκη σας στις εκλογές επιβεβαιώνει την ύψιστη πολιτική σας εξουσία και μαρτυρά την ευρεία λαϊκή υποστήριξη για τις αλλαγές ευρείας κλίμακας που πραγματοποιείτε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου.

Το Ουζμπεκιστάν, η πολυπληθέστερη χώρα της Κεντρικής Ασίας, δεν έχει αντιπολίτευση. Κανένα από τα κόμματα που εμφανίζονται δεν αντιτίθεται στις πολιτικές του προέδρου.

Οι πολίτες, κατά πλειονότητα νέοι, βγαίνουν από σκληρό χειμώνα, που σημαδεύτηκε από διακοπές της παροχής αερίου, και παραμένουν αντιμέτωποι με την επίμονη φτώχεια και την ενδημική διαφθορά. Η ηγεσία μιλάει για πρόοδο σε τομείς όπως η ποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας και ο τερματισμός της εξαναγκαστικής εργασίας των εκπαιδευτικών.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More