Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Τρίαινα στη θέση του σφυροδρέπανου στο άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας

Δεκαεπτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το σύμβολο της Σοβιετικής Ένωσης αντικαταστάθηκε από το εθνικό οικόσημο στο τεράστιο μνημείο της Πατρίδας στο Κίεβο, αναφέρει το dpa.

Ευρισκόμενο στο μουσείο αφιερωμένο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας έχει ύψος 62 μέτρα, γεγονός που το καθιστά το ψηλότερο άγαλμα στην Ευρώπη, όντας επίσης 16 μέτρα ψηλότερο από το Άγαλμα της Ελευθερίαςστη Νέα Υόρκη. Ολόκληρο το μνημείο, συμπεριλαμβανομένου του βάθρου, έχει ύψος 102 μέτρα και ζυγίζει σχεδόν 500 τόνους.

Το πρωί της Κυριακής, η ουκρανική τρίαινα στερεώθηκε στην ασπίδα 13 επί 8 μέτρων που κρατά η γυναικεία μορφή κατασκευασμένη  από ανοξείδωτο ατσάλι.

Εργάτες αποσυναρμολόγησαν, πριν από λίγες ημέρες, το σφυροδρέπανο που κοσμούσε την ασπίδα από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον Σοβιετικό ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ το 1981, μια δεκαετία πριν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 24 Αυγούστου, όταν η Ουκρανία γιορτάζει τα 32 χρόνια της ανεξαρτησίας της.

Το 2015, ένα χρόνο μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η Ουκρανία ψήφισε νόμο για την αφαίρεση των σοβιετικών κομμουνιστικών μνημείων και τη μετονομασία των δημόσιων χώρων που έφεραν ονόματα σοβιετικών κομμουνιστικών  προσωπικοτήτων. Μια διαδικασία που εντάθηκε μετά την επίθεση της Ρωσίας στον γείτονά της ξανά τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε δημοσκόπηση πέρυσι, η σαφής πλειοψηφία των Ουκρανών ήταν υπέρ της αφαίρεσης των σοβιετικών συμβόλων.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More