Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Δ/ντης της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε. καλεσμένος στη “Φωνή της Ελλάδας”

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος Χατζόπουλος, Διευθυντής επί 22 συναπτά έτη του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοξενήθηκε στη “Φωνή της Ελλάδας” στην εκπομπή “Πρόσκληση σε γεύμα” και παραχώρησε στην Ελένη Καραλή μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Ιδιαίτερη χαρά είναι η επικοινωνία με την Ομογένεια την οποία γνωρίζω καθώς τα μισά χρόνια της ζωής μου τα πέρασα εκτός Ελλάδας. Τη γνώρισα σε διάφορες χώρες που έζησα και έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία για την ομογένεια στην οποία στέλνω τους χαιρετισμούς μου”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προς διευκόλυνση της ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και της προσπάθειας παρεμβάσεων στα Όργανα λήψεως των αποφάσεων της Ε.Ε. ιδρύθηκε κατόπιν κοινής Συμφωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην UNESCO με έδρα τις Βρυξέλλες το 1998.

Η παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας της Ευρώπης, με ένα κτήριο κόσμημα ιδιοκτησίας της, ήταν ένα όραμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ο οποίος ασχολήθηκε με τα ευρωπαϊκά θέματα πριν γίνει Αρχιεπίσκοπος τόνισε χαρακτηριστικά ο Πανιερώτατος.

Η εκκλησία μπορεί να εμπνεύσει. Έχει να προτείνει κάποιες λύσεις σε προβλήματα που αφορούν π.χ. το γήρας, τη νεότητα, την εκπαίδευση, την ειρήνη, το διάλογο για τη συνοχή των Ευρωπαίων, που είναι μια συνεχής πρόκληση. Η συνοχή δεν είναι κάτι δεδομένο, θέλει συνεχή προσπάθεια, εργασία, διάλογο και κυρίως οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτό ήταν το κύριο μέλημα και ο στόχος του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, είπε ο Πανιερώτατος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίζεται πάνω σε κοινές αρχές και αξίες τις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες αποδέχονται. Οι κοινές αρχές και αξίες χτίζονται και η Εκκλησία έχει ουσιαστικό ρόλο πάνω σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα ο Πανιερώτατος είπε: “Η Εκκλησία έχει και νομικά την ευθύνη να συμμετέχει σε διάλογο με τα Όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 17 της συνθήκης της Λισαβώνας”. Προτεραιότητά του Πανιερώτατου κ. Αθανάσιου Χατζόπουλου από την πρώτη στιγμή ήταν η επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους και ο προβληματισμός για τις κοινές αξίες και αρχές μέσω της οργάνωσης συνεδρίων, εκδόσεων, εκδηλώσεων και μέσω της δημιουργίας ιστοσελίδας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρεμβάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ήταν η αντίδραση στην απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να γίνονται έρευνες ιατρικής φύσεως με χρησιμοποίηση εμβρύων που προέρχονταν από αμβλώσεις. Η Εκκλησία της Ελλάδος κινητοποιήθηκε άμεσα και σε συνεργασία με άλλες χώρες, οργανώσεις και προσωπικότητες συγκέντρωσαν 2.500.000 υπογραφές. Παρά την έντονη κινητοποίηση, η απόφαση δεν αποσύρθηκε.

Στο ζήτημα της αναφοράς των χριστιανικών ριζών της Ευρώπης στο Ευρωσύνταγμα ο Πανιερώτατος σχολίασε: “Όλοι οι εκπρόσωποι χριστιανικών εκκλησιών, οι ορθόδοξοι, οι ρωμαιοκαθολικοί και οι προτεστάντες συνεργάστηκαν πολύ στενά και επίμονα ώστε να μπει η αναφορά ότι η Ευρώπη έχει χριστιανικές ρίζες. Μιλώντας για κοινό αξιακό σύστημα και κοινές αρχές από κάπου πρέπει να ξεκινάμε, έπρεπε να μπει ένα θεμέλιο, ένας λίθος… Μιλάμε για αρχές και αξίες χωρίς να ξέρουμε ποιο είναι το θεμέλιό τους, από που προέρχονται. Γι’ αυτό αρχίζει η κοινή γνώμη και διερωτάται για ποιες κοινές αρχές και αξίες μιλάμε…

“Η έννοια της εξωστρέφειας είναι το κλειδί για το μέλλον του Ελληνισμού. Να μάθουμε τι γίνεται στην πραγματικότητα και να έχουμε λόγο μεταγνώσεως“, τονίζει ο Πανιερώτατος και συμπληρώνει ότι οι Έλληνες χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού από όλους τους λαούς.

Εν όψει των Άγιων ημερών του Πάσχα ο Πανιερώτατος κ. Αθανάσιος Χατζόπουλος, έστειλε μία ευχή “να επικρατήσει η ειρήνη, η λογική, να προκύψει η ειρήνη μέσα από μια ωριμότητα η οποία απαιτεί να σκεφτούμε με σεβασμό και τον άλλο, τον γείτονα. Αν σκεφτόμαστε ομφαλοσκοπικά, μόνο για τα συμφέροντα ενός κέντρου και μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας ή ομάδας ανθρώπων, θα διαλύσουμε τη συνοχή της κοινωνίας. Το μήνυμα του Χριστού που βγαίνει από την Ανάστασή του “ειρήνη υμίν” μακάρι να φωτίσει αυτούς που είναι ηγέτες μας και να εμπνεύσει όλους μας. Να σκεφτούμε τη δύναμη που έχει η ενότητα, η ομοψυχία και η πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε ως κοινότητα ανθρώπων με κοινές αρχές, κοινές αξίες και κοινή πίστη στον άνθρωπο“.

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη εδώ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More