Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού στην ΕΡΤ: «Από όλες τις πλευρές ζητάμε πρόσβαση για να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια»

Τη δραματική υγειονομική κατάρρευση της Γάζας περιέγραψε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και τον Γιάννη Μούτσιο, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού. Ο Τομάσο ντε λα Λόνγκα μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ για την παντελή έλλειψη τροφίμων, νερού, φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και ρεύματος που κάνει αδύνατη κάθε ιατρική πράξη και καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να προστατεύσουν τους αμάχους.

«Δεν υπάρχουν φάρμακα και τα καύσιμα αποτελούν μείζον θέμα γιατί τα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας 
ισοδυναμούν με ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με την διάσωση στα νοσοκομεία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν»
, είπε μεταξύ άλλων ο Μάσο Ντε Λα Λόνγκα για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στο Γ. Μούτσιο:

Ποια είναι η εικόνα που έχετε ως Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού;

Θα χρησιμοποιήσω την λέξη που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοί μου από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο που βρίσκονται στη Γάζα και μας λένε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απλά καταστροφική. 

Είναι καταστροφική γιατί πλέον ξεμένουν από τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό. Έχουμε δύο νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, ένα στην πόλη της Γάζας, στα βόρεια και ένα στο Χαν Γιούνις, στο νότο. Προς το παρόν μιλάμε για άδεια ράφια. Δεν υπάρχουν φάρμακα και τα καύσιμα αποτελούν μείζον θέμα γιατί τα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας 
ισοδυναμούν με ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με την διάσωση στα νοσοκομεία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Στις συνομιλίες μας με όλες τις πλευρές ζητάμε να αποκτήσουμε πρόσβαση  στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε οποιαδήποτε  ανθρωπιστική βοήθεια είναι απαραίτητη.

Μπορείτε να κάνετε μία εκτίμηση για το πόσοι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα βόρεια λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ισραήλ έχει καλέσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή;

Ένας αριθμός ανθρώπων έχουν παραμείνει  στα βόρεια και στο νοσοκομείο, στην πόλη της Γάζας βρίσκονται 10.000 άνθρωποι οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο μέσα σε αυτό πιστεύοντας ότι ήταν το πιο ασφαλές μέρος  όπου θα μπορούσαν να μείνουν. Τώρα καλούμε όλες τις πλευρές από την αρχή ακόμη του πολέμου να κάνουν το εξής: να σεβαστούν τους αμάχους και να τους προστατέψουν ανεξάρτητα από την απόφασή τους να παραμείνουν ή να φύγουν.

Πότε θα ανοίξει ξανά το πέρασμα  από τη Ράφα και πόση ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να περάσει από τα σύνορα;

Το πέρασμα της Ράφα τεχνικά είναι ανοιχτό υπό την έννοια ότι έχουμε μία μεγάλη ουρά από φορτηγά γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια έτοιμα να περάσουν τα σύνορα. 

Όλες οι πλευρές λαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια από το περασμένο Σάββατο. Αρκεί αυτό; όχι είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Από το Σάββατο μέχρι σήμερα λιγότερα από 100 φορτηγά έχουνε περάσει στη γάζα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αποτελεί γενικότερα μία προσπάθεια ομαδική μεταξύ όλων των πλευρών όπου όλοι θα πρέπει να συνεργαστούμε  και να εξασφαλίσουμε ότι το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει ανοιχτό γιατί αποτελεί ένα πέρασμα κρίσιμης σημασίας αυτή τη στιγμή για τις ζωές εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Μόλις τα φορτηγά φτάσουν στη Γάζα από κει και έπειτα τι ακολουθεί; Ποιος είναι υπεύθυνος για την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν μέλη της Χαμάς που δρουν στην περιοχή;

Τα ζητήματα μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών.

Εφόσον δεν υπάρχουν καύσιμα ή ιατρικός εξοπλισμός που να διέρχεται από τα σύνορα πόσο πιστεύετε ότι θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να ζήσουν χωρίς αυτά;

Από τις πληροφορίες που έχουμε από το νοσοκομείο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου είναι ζήτημα ωρών ή ημερών. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα.

Πώς λοιπόν εκτιμάτε ότι ο Διεθνής  Ερυθρός Σταυρός μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους,  όταν δεν υπάρχει μία κατάπαυση πυρός; 

Έχουν γίνει εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό αυτή τη στιγμή… Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι μας στο πεδίο δεν έχουν πάψει να εργάζονται από την πρώτη μέρα. Έχουμε ήδη χάσει επτά μέλη του δικτύου μας. Υπάρχουν ηθικές και νομικές υποχρεώσεις που προβλέπει ο διεθνής ανθρωπιστικός νόμος για τον σεβασμό των αμάχων αλλά και για το σεβασμό των διασωστών και των εγκαταστάσεων των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More