Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο εκπρ. Τύπου του Ισραηλινού στρατού στο UPDATE: Θα συντρίψουμε τη Χαμάς και θα απελευθερώσουμε τους ομήρους – Έτοιμοι για μακροπρόθεσμο πόλεμο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού, Συνταγματάρχης Peter Lerner (IDF Press Officer) μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS “Update” και τον Θάνο Σιαφάκα για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, το θέμα των ομήρων και τις διαπραγματεύσεις για παράταση της εκεχειρίας.

Όπως είπε: «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση, όπου η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα, όπου από τη μια θέλουμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και από την άλλη να να μπορέσουμε να συντρίψουμε τη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς».

Όσο για το αν υπάρχει ενδεχόμενο παράταση της εκεχειρίας, απάντησε ότι «Είμαστε έτοιμοι προκειμένου να υποδεχθούμε τους ομήρους που θα έχουν απελευθερωθεί, να τους περάσουμε στα νοσοκομεία, τα οποία περιμένουν στο Ισραήλ την υποδοχή τους και ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Και συνέχισε: «Αυτή την στιγμή έχουμε δύο αποστολές. Η πρώτη αποστολή είναι να επιστρέψουν πίσω οι όμηροι και ταυτόχρονα η συντριβή της Χαμάς και ως μια στρατιωτική μονάδα, αλλά και ως μια πολιτική εξουσία. Οπότε μέχρι να εκπληρωθούν αυτές οι δύο αποστολές τις οποίες έχουμε αναλάβει, δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε όλη αυτήν την εξέλιξη και την κατάσταση που διαδραματίζεται».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού ρωτήθηκε και για το γιατί δεν έχει κλείσει σήμερα η λίστα σε σχέση με τους ομήρους.

Διαβάστε επίσης: Πυρετός διαβουλεύσεων για την τέταρτη απελευθέρωση ομήρων – Η Χαμάς χωρίζει μητέρες και παιδιά, καταγγέλλει το Ισραήλ

«Τη διαπραγμάτευση δεν την διεξάγει ο ισραηλινός στρατός. Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο».

«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες, το Ισραήλ θα είναι έτοιμο να παραχωρήσει μία μέρα κατάπαυσης πυρός για την απελευθέρωση δέκα ομήρων» επανέλαβε.

Όσο για το αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου και το πώς θα είναι η Γάζα, ο Συνταγματάρχης Peter Lerner ξεκαθάρισε: «Ο στόχος είναι η διασφάλιση ενός καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας έτσι ώστε να μην επιτραπεί η εκ νέου απειλή εναντίον του Ισραήλ» είπε και συνέχισε: «είναι θέμα των Παλαιστινίων να επιλέξουν τη διοίκησή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Εκείνο πάντως που σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε, γιατί αυτός είναι και ο στόχος μας, να μην απειληθεί ξανά το κράτος του Ισραήλ από τη Χαμάς».

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τη στάση της Ελλάδας απέναντι σε αυτή την κρίς, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχωκαμία αρμοδιότητα ως στρατιωτικός να κρίνω τη θέση ενός κράτους. Εκείνο όμως το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε την αποστολή μας, δηλαδή να καταστρέψουμε πλήρως τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους».

«Είμαστε έτοιμοι για έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο» είπε καταλήγοντας.

Πηγή: ΕΡΤ | UPDATE

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More