Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο καιρός με την Ε. Κατιρτζόγλου: Η “Barbara” φέρνει χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και παγετό διαρκείας

Πρώτη μέρα της κακοκαιρίας Barbara, ξεκινώντας με ήπιες χιονοπτώσεις στη Μακεδονία και την κεντρική Ελλάδα και βροχές πιο έντονες σχεδόν σε όλη τη χώρα από το μεσημέρι και μετά. Από αργά το βράδυ θα αρχίσει να αλλάζει πρόσωπο ο καιρός, με τους ανέμους να ενισχύονται σημαντικά και τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση. Την Κυριακή και την Δευτέρα οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πιο έντονες και θα εντοπιστούν στα κεντρικά της χώρας. Ο παγετός θα κυριαρχήσει από την Δευτέρα όπου σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους θα κάνουν το κρύο πολύ έντονο.

Το Σάββατο η ημέρα θα ξεκινήσει με ήπια φαινόμενα. Ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στη Μακεδονία και την κεντρική Ελλάδα. Καθώς θα κατεβαίνουν νοτιότερα, από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε πιο κατά τόπους στα νησιά του Αιγαίου κυρίως καταιγίδες και οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά φτάνοντας τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα μέχρι τους 14 με 16 βαθμούς οι μέγιστες το μεσημέρι. Σταδιακή πτώση το θερμόμετρο θα σημειώνει από τα βόρεια το βράδυ.

Στην Αττική θα έχει αυξημένες νεφώσεις με βροχή μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις και βροχή ή χιονόνερο. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί στα 4 με 5 μποφόρ και το θερμόμετρο στη πόλη στους 2 με 10 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή από νωρίς το πρωί θα έχει χιονόνερο και θυελλώδεις ανέμους σχεδόν σε όλη τη χώρα. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές θα σημειωθούν αρχικά στην Θράκη, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου και την Χαλκιδική. Γρήγορα θα μετατοπιστούν νοτιότερα, επηρεάζοντας το κεντρικό Αιγαίο και τα ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής κεντρικής Ελλάδας. Από το μεσημέρι και μετά θα χιονίζει και στην ανατολική Πελοπόννησο και μέχρι το βράδυ και στην Κρήτη.  Αν και τις βραδινές ώρες ίσως πρόσκαιρα να εξασθενήσουν, η μεγαλύτερη ένταση και όγκος χιονιού φαίνεται να εκτονώνεται στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την Βοιωτία και Μαγνησία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει θεαματική πτώση, καθώς θα φτάσει τους 0 βαθμούς στα βόρεια και μέχρι τους 10 με 13 στην υπόλοιπη χώρα, με ισχυρό παγετό τις βραδινές ώρες.

Τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν στα νησιά του Αιγαίου, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την Κρήτη, με αυξομειώσεις στην ένταση, ενώ βροχές ή χιονόνερο αναμένεται στην υπόλοιπη χώρα, και κατά διαστήματα καταιγίδες στα νότια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι- βορειοανατολικοί που τοπικά στο Αιγαίο θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μια επιπλέον μικρή πτώση, με το θερμότερο στη βόρεια Ελλάδα όλη μέρα σε αρνητικές τιμές και στην υπόλοιπη χώρα όχι πάνω από τους 5 με 9 βαθμούς.

Ερμιόνη Κατιρτζόγλου Φυσικός Μετεωρολόγος (MSc.)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More