Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σήμερα στα εγκαίνια του νέου Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, στη Βεργίνα.

Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, εμβαδού 146.000 τ.μ., είναι ένα πολύμορφο, πολυδύναμο και συνεχώς εξελισσόμενο Μουσείο, με αίθουσες- ενότητες διάσπαρτες στον πραγματικό-γεωγραφικό χώρο. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και το κεντρικό του κτήριο συνενώνει το Ανάκτορο και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, αλλά και το πασίγνωστο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων.

Το νέο μουσείο αποτελεί την «είσοδο» για τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών. Πρόκειται για μία δυναμική και πρωτότυπη σύλληψη, που συνενώνει μοναδικά το σύνολο των παλαιών, αλλά και των νέων αρχαιολογικών θυλάκων της αρχαίας πόλης των Αιγών, παραπέμποντας στο πολεοδομικό της πρότυπο με την ευρύτατη οικιστική της διασπορά στο χώρο.

Έργο ετών είναι η αποκατάσταση και ανάδειξη των Αιγών, της πρώτης πόλης που υπήρξε ταυτόχρονα το διαχρονικό, θεσμικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο των Μακεδόνων. Στην ουσία πρόκειται για ένα μοναδικού περιεχομένου αρχαιολογικό πάρκο, το οποίο δημιουργήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας με προϊσταμένη και “ψυχή” του Μουσείου την αρχαιολόγο δρ. Αγγελική Κοτταρίδη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More