Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Μπέκερ φοβόταν ότι θα τον δολοφονήσουν στη φυλακή στην Αγγλία

Ο θρύλος του τένις Μπόρις Μπέκερ μίλησε σε συνέντευξη για τον φόβο του ότι θα δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών που πέρασε στη φυλακή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επέμεινε ότι η συνολική εμπειρία, συμπεριλαμβανομένων μικρών μερίδων φαγητού και χωρίς αλκοόλ ή τσιγάρα, ήταν καλή για την υγεία του.

Ο πρώην πρωταθλητής του Wimbledon εμφανίστηκε αρκετά αδυνατισμένος και πιο υγιής από την τελευταία φορά που εμφανίστηκε δημόσια, τον Απρίλιο, πριν καταδικαστεί σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,5 εκατομμυρίων λιρών.

Μίλησε για πρώτη φορά μετά την αποφυλάκισή του και την απέλασή του στη Γερμανία, μέσω ιδιωτικού αεροπλάνου φίλου του, σχεδόν πριν από μια εβδομάδα.

Ο Μπέκερ είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Sat 1 σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε στη Γερμανία το βράδυ της Τρίτης ότι ήταν «πιο οξυδερκής και ταπεινός» άνθρωπος από το άτομο που είχε πάει φυλακή.

Είπε ότι είχε χάσει 7 κιλά σωματικού βάρους σε μεγάλο βαθμό λόγω αυτού που περιέγραψε ως ανεπαρκείς μερίδες φαγητού, λέγοντας: «Είχα ένα αίσθημα πείνας για πρώτη φορά στη ζωή μου». Πρόσθεσε ότι η μη κατανάλωση αλκοόλ είχε επίσης βοηθήσει.

Είπε ότι εξεπλάγη, μέσα σε 10 ημέρες από την άφιξή του, που διορίστηκε να διδάσκει μαθηματικά και αγγλικά σε συγκρατούμενους – «παρόλο που αναρωτήθηκα πώς γίνεται να διδάσκω αγγλικά σε Άγγλους;» Αλλά παραδέχτηκε ότι τα αγγλικά του ήταν πολύ φτωχά για να κατανοήσει πολλές από τις «αβυσσαλέες» βρισιές και κακοποιήσεις που οι κρατούμενοι εκσφενδόνιζαν ο ένας στον άλλο, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Είχε πάρει μαθήματα στωικισμού και κατέληξε να διδάσκει σε άλλους κρατούμενους τη φιλοσοφία, και είχε βοηθήσει επίσης να δώσει οδηγίες φυσικής κατάστασης, συμπεριφερόμενος «σαν πατρική φιγούρα».

Ο Μπέκερ θυμήθηκε πώς τρεις άντρες, ο Τζέικ, ο Ράσελ και ο Μπίλι, διορισμένοι στη φυλακή Χάντερκομπ, κοντά στο Χένλεϊ-ον-Τάμες, στο Οξφορντσάιρ, ως λεγόμενοι «ακροατές» για να διευκολύνουν τους νέους κρατούμενους στις καθημερινές προκλήσεις της ζωής στη φυλακή τον είχαν πάρει υπό την προστασία τους.

Είπε: «Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ. Μου έσωσαν τη ζωή». Είχαν παρέμβει μετά από καυγά με έναν συγκρατούμενό τους, έναν καταδικασμένο δολοφόνο, που ο Μπέκερ είπε ότι τον απείλησε να τον σκοτώσει. Ο Μπέκερ περιέγραψε πώς ο άνδρας είχε έρθει αργότερα να ζητήσει συγγνώμη: «Επεσε στο πάτωμα και αγκάλιασε τα πόδια μου. Τον σήκωσα, τον αγκάλιασα και του είπα ότι τον σέβομαι πολύ».
Περιέγραψε ότι βίωσε μια «αίσθηση συντροφικότητας όπως ποτέ πριν. Βάζεις τα πάντα σε ένα καπέλο, μοιράζοντας ρούχα, ζάχαρη, αλάτι». Στα 55α γενέθλιά του, στις 22 Νοεμβρίου, του έδωσαν τρεις τούρτες σοκολάτας, τις οποίες μοιράστηκε με συγκρατούμενους του.

Ο Μπέκερ είπε στον δημοσιογράφο Στίβεν Γκέτζεν ότι τα δεκάδες γράμματα που λάμβανε από φίλους και θαυμαστές κάθε μέρα είχαν βοηθήσει να διατηρήσει το ηθικό του και επέμεινε ότι θα απαντούσε σε κάθε ένα από αυτά τα Χριστούγεννα. Λύγισε συναισθηματικά ξανά όταν περιέγραψε την ευγνωμοσύνη του που έλαβε μια επιστολή τριών σελίδων από τον αντίπαλο και συμπατριώτη του Μάικλ Στιτς, ο οποίος τον κέρδισε περίφημα σε σετ στον τελικό του Wimbledon του 1991.

Οι επισκέψεις ήταν πιο προβληματικές, είπε. Όταν ο μάνατζερ της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, τον οποίο περιέγραψε ως καλό φίλο, προσπάθησε να κανονίσει να τον επισκεφτεί, το αίτημα απορρίφθηκε από τον κυβερνήτη του Χάντερκομπ, όπου είχε μετατεθεί τον Μάιο, λόγω φόβων για την ασφάλεια του Κλοπ, σύμφωνα με τον Μπέκερ.

Ένα αίτημα του πρώην προπονητή και ατζέντη του Ίον Τίριακ απορρίφθηκε τρεις φορές για παρόμοιους λόγους, είπε. Ο Μπέκερ είπε ότι όποιος συνδεόταν με πολλά χρήματα θεωρούνταν ότι κινδύνευε να απαχθεί. «Έψαξαν στο Google κάποιον σαν τον Τίριακ και είδαν πόσο πλούσιος ήταν και αμέσως θεώρησαν ότι θα κινδύνευε», είπε.

Το Sat 1 περιέγραψε τη φυλακή Wandsworth στο Λονδίνο, όπου ο Becker πέρασε τις πρώτες εβδομάδες της ποινής του, ως ένα «ιδιαίτερα κακό μέρος για να φυλακιστείς» ακόμη και σύμφωνα με τα πρότυπα των βρετανικών φυλακών, με «φήμη για βία, συνωστισμό και βρωμιά καθώς και ένα χρόνιο πρόβλημα με σκουλήκια».

Σε μια αναφορά που συνόδευε τη συνέντευξη, ο Sat 1 είπε ότι η απόφαση να αφεθεί ο Becker έξω μετά από οκτώ μήνες ήταν «λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει χώρος στις φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου». Πρόσθεσε: «Χαίρονται να απαλλαγούν από οποιονδήποτε από τους ξένους κρατούμενους μπορούν, απελαύνοντάς τους».

Ο Becker περιέγραψε πώς ράγισε η καρδιά του όταν καταδικάστηκε τον Απρίλιο από τον δικαστή Taylor στο δικαστήριο του Southwark, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δεν έδειξε μεταμέλεια. Είπε ότι περνούσε κάθε μέρα τις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν από το δικαστήριο που τον έκρινε ένοχο για τέσσερις κατηγορίες βάσει του νόμου περί αφερεγγυότητας και την καταδίκη του, επισκεπτόμενος μια εκκλησία κοντά στο σπίτι του στο Knightsbridge όπου προσευχήθηκε για μια σύντομη φυλάκιση.

Μόνο δύο φορές ανέφερε την ιδιότητά του ως τενίστας και την επίδραση που μπορεί να είχε στην εμπειρία του. Οι ένορκοι που τον είχαν βρει ένοχο, είπε, ήταν πολύ νέοι για να θυμούνται τις τρεις νίκες του στο Wimbledon. Αν τον γνώριζαν, πίστευε ότι θα είχε επίδραση στην απόφασή τους. Όταν μπήκε στη φυλακή περιέγραψε ότι «τρόμαξε και κινήθηκε σε μια γωνία, χωρίς να τολμήσει να κοιτάξει κανέναν στα μάτια. Αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι κάποιοι από αυτούς με είχαν αναγνωρίσει: «Είναι ο Μπόρις Μπέκερ!» Και μετά σκέφτηκα: Εντάξει, αυτό μπορεί να με βοηθήσει πραγματικά».

Αντιμετωπίζοντας τα οικονομικά του ζητήματα και το έγκλημα της απόκρυψης των περιουσιακών του στοιχείων, ο Μπέκερ είπε ότι απέτυχε να δώσει αρκετή προσοχή στα χρηματικά ζητήματα από τότε που άρχισε να κερδίζει από το τένις του ως έφηβος τη δεκαετία του 1980. «Δεν ήμουν ποτέ επιμελής σε αυτό για τα χρήματα», είπε. «Μερικές φορές ξεχνάω να πάρω το χρηματικό έπαθλό μου». Αφού τελείωσε η αθλητική του καριέρα, είχε κάνει το λάθος να «θέλει να ζήσει όπως πριν. Αλλά δεν κερδίζετε τόσα πολλά όσο κερδίζετε. Έπειτα, υπάρχουν φόροι, διαζύγια, φροντίδα παιδιών… πριν το καταλάβω, κέρδιζα πολύ λίγα για να καλύψω τα έξοδά μου».

Είπε ότι δεν θα είχε επιβιώσει αν δεν υπήρχε η υποστήριξη των τεσσάρων παιδιών του ή της κοπέλας του, Lilian de Carvalho Monteiro.

Πηγή: The Guardian
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More