Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ολυμπιονίκης Στίβεν Λόπεζ δικαιώθηκε στο CAS για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης

Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης στο Ταεκβοντό Στίβεν Λόπεζ, που είχε αποκλειστεί ισόβια από το άθλημα τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά από ισχυρισμούς σεξουαλικής κακοποίησης, μετά από προσφυγή στο CAS δικαιώθηκε για τις κατηγορίες και επιστρέφει στους αγώνες μαζί με τον αδερφό του. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο αδερφός του, Jean, είχαν αποκλειστεί από την αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα δύο αδέλφια είχαν κάνει αρχικά προσφυγή στο αρμόδιο όργανο των ΗΠΑ κατά του ισόβιου αποκλεισμού, αλλά απορρίφθηκαν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό. Ωστόσο, οι αδελφοί Lopez προσέφυγαν στο CAS τον Ιούνιο του 2022.

Μια επιτροπή του CAS διαπίστωσε ότι η WT χρεώνει τα αδέρφια με βάση τον κώδικα δεοντολογίας του 2011. Ωστόσο, επειδή τα περιστατικά για τα οποία κατηγορήθηκαν έγιναν πριν από το 2011, θεώρησαν ότι αυτός ο κώδικας δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Σε μια ακρόαση του CAS, η WT υπέβαλε για πρώτη φορά έναν κώδικα δεοντολογίας του 2008, αλλά η επιτροπή θεώρησε ότι αυτό ήταν “απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα, καθυστερημένα” και είπε ότι δεν προσκομίστηκαν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί ότι δημοσιεύτηκε αυτή η έκδοση του κώδικα δεοντολογίας ή διατίθενται στους αθλητές.

Δεχόμενος την έφεση των αδερφών Lopez, το CAS ανέφερε σε δήλωση: «Κατ’ εφαρμογή της θεμελιώδους νομικής αρχής ότι δεν μπορεί κανείς να τιμωρηθεί για κάτι που δεν απαγορεύεται από το νόμο και ελλείψει σχετικών εφαρμοστέων πειθαρχικών ή ηθικών κανόνων ή δημοσιεύτηκε από την WT τη στιγμή των εικαζόμενων παραβιάσεων, η επιτροπή CAS δεν ήταν σε θέση να επιβάλει κυρώσεις στους προσφεύγοντες, ακόμη και αν η Επιτροπή υποθέσει ότι είχαν διαπράξει παράβαση.”

Τα αδέρφια Λόπεζ κατονομάστηκαν σε μήνυση που κατατέθηκε το 2018 από τέσσερις αθλήτριες του Ταεκβοντό που ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί «δύο δεκαετίες σεξουαλικής κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας από φορείς, αξιωματούχους, προπονητές και μέντορες στους οποίους ανατέθηκε η προστασία τους».

Και τα δύο αδέρφια αρνούνταν εξαρχής όλες τις κατηγορίες εναντίον τους.
Ο Λόπεζ, 44 ετών, κέρδισε στα -68 κιλά και στα -80 κιλά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και του 2004 αντίστοιχα, και είναι πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.

Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More