Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Πριγκόζιν, επικεφαλής της Βάγκνερ, επιβεβαίωσε τη δημιουργία φάρμας «τρολ»

«Ποτέ δεν ήμουν απλώς χρηματοδότης της Υπηρεσίας Έρευνας Διαδικτύου (IRA). Το σχεδίασα, το δημιούργησα και το διηύθυνα για μεγάλο χρονικό διάστημα», έγραψε όταν ρωτήθηκε αν είχε χρηματοδοτήσει το Internet Research Agency (IRA). Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, δημιούργησε το «εργοστάσιο τρολ» για να «προστατεύσει τον ρωσικό πληροφοριακό χώρο από την άπληστη, επιθετική αντιρωσική προπαγάνδα της Δύσης».

Η (IRA) με έδρα την Αγία Πετρούπολη φέρεται να διεξήγαγε διαδικτυακή εκστρατεία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016. Τον Νοέμβριο, ο Πριγκόζιν, ο οποίος συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκές χώρες, παραδέχθηκε ότι παρενέβη σε εκλογές σε δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ μέσα από τη λειτουργία του «εργοστασίου τρολ».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πριγκόζιν έβαλε τέλος σε φήμες ετών, παραδεχόμενος ότι είχε ιδρύσει την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ και επιβεβαιώνοντας την παρουσία μισθοφόρων της σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. «Η Βάγκνερ παίζει επίσης ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Πολλοί αναλυτές ερμήνευσαν την αναφορά αυτή ως απόδειξη ότι ο Πριγκόζιν επιδιώκει έναν πιθανό πολιτικό ρόλο στη Ρωσία.

Πηγή: Der Spiegel

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More