Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι λέει ότι εργάζεται για τον τερματισμό της εθνοτικής βίας στο Μανιπούρ

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για να τερματίσει τις εθνοτικές συγκρούσεις στο απομακρυσμένο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 150 άνθρωποι από τον Μάιο.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν καταδικάσει τον Μόντι για την αποτυχία του να σταματήσει τη βία στην πολιτεία Μανιπούρ, ενώ οι ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι το ινδουιστικό-εθνικιστικό κόμμα του έχει πυροδοτήσει τις φλόγες της σύγκρουσης.

Όμως, μιλώντας από το επιβλητικό Κόκκινο Φρούριο του Νέου Δελχί για την ετήσια ομιλία του για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, ο Μόντι δήλωσε ότι η σύγκρουση έχει καταλαγιάσει και ότι η σχετική ειρήνη των τελευταίων ημερών «πρέπει να συνεχιστεί».

«Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση – μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω της ειρήνης», είπε.

«Όλοι οι Ινδοί είναι με τον λαό στο Μανιπούρ και η πολιτειακή και η κεντρική κυβέρνηση εργάζονται για την ειρήνη».

Τουλάχιστον 152 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μανιπούρ από τότε που ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ της κυρίως ινδουιστικής πλειοψηφίας των Μεϊτέι και της επι το πλείστον χριστιανικής κοινότητας των Κούκι.

Η πολιτεία έχει κατακερματιστεί κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών, με αντίπαλες πολιτοφυλακές να στήνουν οδοφράγματα για να κρατήσουν έξω τα μέλη της αντίπαλης κοινότητας.

Δεκάδες χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες έχουν επιστρατευτεί από αλλού για να περιπολούν πόλεις και αυτοκινητόδρομους, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας και η διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο παραμένουν σε ισχύ σε ολόκληρο το Μανιπούρ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις κρατικές αρχές στο Μανιπούρ, η οποία κυβερνάται από το κόμμα του Μόντι, ότι διευκόλυναν τη σύγκρουση με «διχαστικές πολιτικές που προωθούν τον ινδουιστικό πλειοψηφισμό».

Ο Μόντι νίκησε εύκολα μια πρόταση δυσπιστίας την περασμένη εβδομάδα που είχε ζητήσει η αντιπολίτευση θέλοντας να καταδικάσει τη συμπεριφορά της κυβέρνησής του σχετικά με τη βία.

Ο Ραχούλ Γκάντι, ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Μόντι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχει βαλθεί να κάψει ολόκληρη τη χώρα», επειδή δεν κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τη σύγκρουση.

Με το βλέμμα στις εκλογές

Η ομιλία στο Κόκκινο Φρούριο με αφορμή την ανεξαρτησία της Ινδίας από τη Βρετανία αποτελεί ετήσια παράδοση από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας, ο Τζαουαχαρλάλ Νεχρού.

Την Τρίτη ήταν η τελευταία ομιλία του Μόντι από το μακραίωνο μνημείο στην καρδιά του Δελχί πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους, όπου θα διεκδικήσει μια τρίτη διαδοχική θητεία στο αξίωμα.

Ο Μόντι παραμένει δημοφιλής και αναμένεται ευρέως να κερδίσει την ψηφοφορία, αλλά θα αντιμετωπίσει έναν ενισχυμένο συνασπισμό ετερόκλητων κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα κάνει προεκλογική εκστρατεία για θέματα κόστους ζωής.

Η οικονομία της Ινδίας ξεπέρασε εκείνη της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης της Βρετανίας πέρυσι, και ο Μόντι είπε στους χιλιάδες φοιτητές, στρατιώτες και ξένους αξιωματούχους στο ακροατήριό του ότι η χώρα θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αν επιστρέψει στην εξουσία.

Ανακοίνωσε επίσης νέες πολιτικές ενόψει της ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου κατάρτισης ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους εργαζόμενους και μιας επέκτασης των επιδοτούμενων φαρμακευτικών προϊόντων για τους χαμηλόμισθους.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More