Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα επιχείρησε να διαφύγει από τη Σρι Λάνκα

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα περιπολικό του πολεμικού ναυτικού για να φύγει από το νησί την Τρίτη μετά από μπλόκο στο αεροδρόμιο, δήλωσαν επίσημες πηγές.

Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα υποσχέθηκε να παραιτηθεί την Τετάρτη και να ανοίξει το δρόμο για μια «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» μετά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες εναντίον του για τη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας.

Ο 73χρονος ηγέτης εγκατέλειψε την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγο πριν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές την καταλάβουν το Σάββατο. Στη συνέχεια ήθελε να ταξιδέψει στο Ντουμπάι, είπαν οι αξιωματούχοι. Ως πρόεδρος, ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα απολαμβάνει ασυλίας από τη σύλληψη και πιστεύεται ότι θέλει να φύγει στο εξωτερικό πριν παραιτηθεί για να αποφύγει την πιθανότητα κράτησης.

Αλλά οι αξιωματικοί του αεροδρομίου αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν στη σουίτα VIP για να σφραγίσουν το διαβατήριό του, ενώ επέμεινε ότι δεν θα περνούσε από τις δημόσιες εγκαταστάσεις, φοβούμενος αντίποινα από άλλους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος και η σύζυγός του πέρασαν τη νύχτα σε μια στρατιωτική βάση δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Bandaranaike αφού έχασαν τέσσερις πτήσεις που θα μπορούσαν να τους είχαν μεταφέρει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο νεότερος αδερφός του Ρατζαπάξα, Μπάζιλ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, έχασε τη δική του πτήση της Emirates για το Ντουμπάι νωρίς την Τρίτη μετά από παρόμοια αντιπαράθεση με το προσωπικό του αεροδρομίου.

Δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από το γραφείο του προέδρου για το πού βρίσκεται, αλλά παρέμεινε αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων με στρατιωτικούς πόρους στη διάθεσή του. Ανώτατη αμυντική πηγή είπε ότι οι πλησιέστεροι στρατιωτικοί βοηθοί του προέδρου συζητούσαν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί εκείνος και η συνοδεία του στο εξωτερικό με ένα σκάφος.

Μια άλλη εναλλακτική θα ήταν να ναυλώσει ένα αεροπλάνο για να τον πετάξει από το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας στη Mattala, που άνοιξε το 2013 και πήρε το όνομά του από τον μεγαλύτερο αδερφό του προέδρου Mahinda.

Η Ρατζαπάξα κατηγορείται για κακή διαχείριση της οικονομίας σε σημείο όπου η χώρα έχει ξεμείνει από συνάλλαγμα για να χρηματοδοτήσει ακόμη και τις πιο βασικές εισαγωγές, οδηγώντας σε σοβαρές δυσκολίες τον πληθυσμό των 22 εκατομμυρίων. Εάν παραιτηθεί όπως είχε υποσχεθεί, ο Πρωθυπουργός θα γίνει αυτόματα εν ενεργεία πρόεδρος έως ότου το κοινοβούλιο εκλέξει έναν βουλευτή για να διατελέσει την προεδρική θητεία, η οποία λήγει τον Νοέμβριο του 2024.

Πηγή: afp.com

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More