Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πόλεμος επέστρεψε στη Γάζα: Έληξε η εκεχειρία, πάνω από 60 νεκροί – Διαπραγματεύσεις για νέα ανακωχή

Παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ δεν επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την περαιτέρω παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, που έληξε το πρωί της Παρασκευής (1/12) στις 7. Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ξεκίνησαν εκ νέου, καθώς η ισραηλινή πλευρά καταγγέλλει παραβίαση των όρων της εκεχειρίας από τη Χαμάς. Αντίστοιχα και η Χαμάς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το BBC και η οποία είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις, φέρεται να κατηγορεί το Ισραήλ για τον ίδιο λόγο.

Την ίδια στιγμή τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν «πάνω από 60 θανάτους» μετά τη λήξη της ανακωχής σήμερα το πρωί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στο ελεγχόμενο από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση θύλακα.

«Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε πάνω από 60 θανάτους», καθώς και «δεκάδες τραυματίες μεταξύ των αμάχων στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς», δήλωσε. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, οι τραυματίες γεμίζουν τα νοσοκομεία στη Γάζα που είναι στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Ο εφιάλτης επέστρεψε στη Γάζα: Σφοδρές μάχες με τη λήξη της εκεχειρίας, 32 νεκροί σε τρεις ώρες – Τι υποστηρίζουν Ισραήλ και Χαμάς

Οι Ισραηλινοί φαίνεται να τάσσονται υπέρ της επανέναρξης των επιχειρήσεων στη Γάζα

Ισραηλινοί που ρωτήθηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ τάχθηκαν υπέρ της επανάληψης των επιχειρήσεων του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους αλλά κατηγορώντας τη Χαμάς για την κατάρρευση της ανακωχής.

Η παύση στις 7 εβδομάδες πολέμου επέτρεψε την ανταλλαγή των ομήρων που κρατούνται μετά από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με εκατοντάδες Παλαιστινίους κρατούμενους και διευκόλυνε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παράκτιο θύλακα.

«Δεν επέστρεψαν όλους αυτούς που κρατούνταν. Δεν επανένωσαν τις οικογένειες. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Ξέρετε, δεν διαλέξαμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Ντβιρ Φέλερ. «Έχουμε ακόμα 156 ομήρους στη Γάζα, έχουν ακόμα μωρά εκεί…Δεν θέλουμε αυτό τον πόλεμο, αλλά είμαστε αναγκασμένοι», δήλωσε.

Ο στρατός επανέλαβε αεροπορικά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα νωρίς σήμερα, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι παραβίασε την επταήμερη ανακωχή εκτοξεύοντας ρουκέτες.

Η Ισραηλινή Γιάελ Σέγκαλ, 53 ετών, δήλωσε «ανησυχώ πραγματικά γι’ αυτό διότι γνωρίζω ότι είναι απαραίτητο, πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά από την άλλη, όλοι οι όμηροι διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο.

«Ελπίζω ότι η Χαμάς θα είναι αρκετά έξυπνη για να κρατήσει τους ομήρους ασφαλείς και επίσης οι αθώοι πολίτες της Γάζας, ότι θα είναι επίσης ασφαλείς», δήλωσε.

Ο στρατός δημοσίευσε σήμερα σύνδεσμο που παραπέμπει σε διαδικτυακό χάρτη που δείχνει τη Γάζα να είναι χωρισμένη σε εκατοντάδες περιοχές και ο οποίος σύμφωνα με τον στρατό θα βοηθήσει να γίνουν ευκολότερα κατανοητές οι οδηγίες για μελλοντικές επιχειρήσεις εκκένωσης.

«Το Ισραήλ συνήθως, ξέρετε, στέλνει μηνύματα πριν από τις επιθέσεις και ζητά από τον κόσμο να φύγει από αυτή την περιοχή αλλά η Χαμάς δεν τους αφήνει να φύγουν και μετά κατηγορεί το Ισραήλ και τα θύματα, που είναι αθώοι πολίτες», δήλωσε η Σέγκαλ.

Στις δημοσκοπήσεις, κατά παράδοση οι Ισραηλινοί αξιολογούν πολύ θετικά τον στρατό, όπου η κατάταξη είναι υποχρεωτική και ο οποίος συχνά χαρακτηρίζεται στρατός του λαού.

Ο Ισραηλινός Λίορ Φόουερ δήλωσε: «Νομίζω ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν ό,τι κι αν γίνει. Και δεν πιστεύω ότι η Χαμάς θα παραδώσει όλους τους ομήρους διότι τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα.

«Άρα εάν τους παραδώσουν όλους, δεν θα έχουν τίποτα για να σταθούν απέναντι στο Ισραήλ διότι το Ισραήλ έχει πολύ ισχυρότερο στρατό από τη Χαμάς. Και εγώ είμαι υπέρ της μάχης κατά της Χαμάς. Και νομίζω θα πρέπει να πληρώσουν για ό,τι έκαναν στο Ισραήλ», δήλωσε.

«Πραγματικά χρειάζεται να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε διότι φοβόμαστε να ζήσουμε στη χώρα μας. Είναι η χώρα μας, έχουμε μια μικρή εβραϊκή χώρα. Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε μήπως χτυπηθούμε από ρουκέτες, μήπως γίνουν επιθέσεις αυτοκτονίας», δήλωσε η Τάνια Ρουμπινστάιν.

«Απλά τηλεφώνησα στη φίλη μου και είπα ‘Ελπίζω να μην μας μαχαιρώσουν’. Ήρθαμε απλά για έναν καφέ. Θέλουμε απλά να ζήσουμε. Δεν έχουμε πού αλλού να πάμε».

Έκκληση του Κατάρ στη διεθνή κοινότητα να δράσει γρήγορα για να τερματιστεί η βία στη Γάζα

Το Κατάρ, ο βασικός μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, απηύθυνε σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δράσει γρήγορα για να τερματιστεί η βία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη σήμερα των ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες ώρες μετά τον τερματισμό της παύσης περιπλέκουν τις προσπάθειες μεσολάβησης και επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ σε ανακοίνωσή του.

Σε αυτήν καλεί τη διεθνή κοινότητα να «δράσει γρήγορα για να τερματιστεί η βία», καταδικάζοντας τις επιχειρήσεις που βάζουν «στόχο τους αμάχους, την πρακτική των συλλογικών τιμωριών και τις απόπειρες αναγκαστικού εκτοπισμού πολιτών από την πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας».

Το υπουργείο επιβεβαίωσε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επιστροφή σε μια ανθρωπιστική παύση. Το Κατάρ παραμένει “αποφασισμένο, μαζί με τους εταίρους του, να συνεχίσει τις προσπάθειες” για να το επιτύχει αυτό και “δεν θα διστάσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επανέλθει η ηρεμία”, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα πηγή προσκείμενη στις διαβουλεύσεις είχε δηλώσει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για νέα ανακωχή στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι η μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, επέτρεψε την επίτευξη της συμφωνίας για ανακωχή και την παράτασή της δύο φορές.

Η ισχύς της ανακωχής για 7 ημέρες εξέπνευσε σήμερα το πρωί και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επανέλαβε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «παραβίασε τη συμφωνία» και «έριξε ρουκέτες».

Η παύση αυτή επέτρεψε την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και τριπλάσιου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές στο Ισραήλ, όπως και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι περίπου 240 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να “εξαλείψει” τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, σφυροκοπώντας τον παλαιστινιακό θύλακα και εξαπολύοντας στις 27 Οκτωβρίου χερσαία επίθεση που διήρκεσε ως την έναρξη της ισχύος της ανακωχής στις 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, πάνω από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 6.150 παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών, σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.

Αποστολή ΕΡΤ στη Σντερότ – Ευτυχία Πενταράκη

πληροφορίες και από ΕΡΤ, AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More