Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο «ροζ» μήνας ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού: «Όλα ξεκινούν από την πρόληψη»

Από το 1985 ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.
Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στη Θεσσαλονίκη είναι ένα μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 2008 από γυναίκες που είχαν βιώσει την εμπειρία του καρκίνο του μαστού, με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» που εδρεύει στην Αθήνα.

Η κ.Δέσποινα Πάρτσια είναι ψυχοθεραπεύτρια Gestalt-Κοινωνική Λειτουργός Msc, υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη της διοργάνωσης «Sail For Pink» και μιλά στην ΕΡΤ για το έργο του συλλόγου, για τα βήματα που έχουν γίνει στο πεδίο της πρόληψης, αλλά και για τη διημερίδα που διοργανώνει ο σύλλογος.

«Όσον αφορά τη διημερίδα διοργανώνεται για δεύτερη φορά και είναι καθαρά βιωματική και όχι επιστημονική, με την έννοια ότι θα πραγματοποιηθούν για δύο μέρες διάλογοι μεταξύ ασθενών και γιατρών οι οποίοι θα μιλήσουν ο καθένας από την πλευρά του στα θέματα που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του μαστού. Παράλληλα θα μιλήσουμε και για ζητήματα που αφορούν την απώλεια ενός ανθρώπου από καρκίνο. Στην εκδήλωση θα παραστεί η Δώρα Τσαμπάζη που θα μιλήσει με έναν ψυχίατρο για το πώς βίωσε την απώλεια του συζύγου της. Γυναίκες που έκαναν παιδιά μετά τον καρκίνο, που είχαν ήδη όταν το έμαθαν και πώς το επικοινώνησαν, όλες θα μιλήσουν, αλλά και οι γιατροί μεταξύ τους για το πώς είναι να ζούνε από κοντά τον καρκίνο. Ασθενείς θα μιλήσουν για τα συναισθήματα που τους «πλημμύρισαν» όταν έμαθαν ότι είχαν καρκίνο και ταυτόχρονα θα υπάρχουν βιωματικά workshops, αλλά και μία ξεχωριστή Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα τον Καρκίνο του Μαστού».

Η εκδήλωση διοργανώνεται για δεύτερη φορά (6 & 7 Οκτωβρίου 2023, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α Α.Π), με θέμα «Καρκίνος του Μαστού: Άλματα Ζωής μέσα από διαλόγους» και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Μαστού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ.

Κύριος στόχος της Διημερίδας είναι να προσεγγίσει την ανθρώπινη πλευρά της νόσου, μία πλευρά που μόνο οι ασθενείς και οι ιατροί τους γνωρίζουν κι έχουν μοιραστεί.

Το «Άλμα Ζωής» προχωρά όλα αυτά τα χρόνια σε μια σειρά δράσεων. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε κάθε φορά;
«Είναι τριπλός ο ρόλος του συλλόγου μας. Πρώτον να στηρίξουμε άνδρες και γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού, ο δεύτερος είναι η πρόληψη και ο τρίτος ρόλος μας είναι εκπαιδευτικός. Μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια δημιουργικής απασχόλησης, ομάδες ψυχοθεραπείας δίνουμε έμφαση στο πώς μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής με τον καρκίνο του μαστού και να εκπαιδευθούν σε διάφορα θέματα που τους αφορούν».

Έχει αλλάξει το πώς άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού, αλλά και το πώς μοιράζονται ή όχι ότι νοσούν;
«Έχει αλλάξει και πιστεύω ότι και σε αυτό βαθύ ρόλο είχε το «Άλμα Ζωής» ακριβώς γιατί μέσα από τις εκδηλώσεις μας, τις δράσεις μας και την εξωστρέφειά μας δείχνουμε σε κάθε άνδρα και γυναίκα, ότι μπορεί ο καρκίνος του μαστού να τρομάζει ή για παράδειγμα να προκαλεί φόβο μια τέτοια εξέταση, αλλά όταν σε όλες αυτές τις δράσεις έρχονται γυναίκες που έχουν νοσήσει και τις βλέπουμε ότι είναι καλά και συμμετέχουν ενεργά στο σύλλογό μας, αποτελούν ένα παράδειγμα το οποίο διώχνει μακριά το φόβο. Δεν είναι το τέλος του κόσμου μία τέτοια διάγνωση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί και με τη δική μας ψυχολογική στήριξη. Όλα ξεκινούν από την πρόληψη και την απομυθοποίηση του τι σημαίνει να έχει κανείς καρκίνο. Μέσα από τις δράσεις βοηθάμε για την ενίσχυση της πρόληψης και σίγουρα είναι πιο ανοιχτοί πια, άνδρες και γυναίκες».

Είστε από την ίδρυσή του στο «Άλμα Ζωής», πώς ήταν αρχικά η αντιμετώπιση όταν μέσα από τις δράσεις σας μιλούσατε για τον καρκίνο του μαστού; Θυμάστε κάποια ιστορία που σας συγκίνησε;
«Αυτό που έχω την τύχη να βιώνω είναι ότι οι άνθρωποι είναι πια, πιο ανοιχτοί στο να ακούσουν για τον καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα το 2008 σε μια εκδήλωση που είχαμε κάνει στην πλατεία Αριστοτέλους οι άνθρωποι δεν έπαιρναν ούτε καν το κορδελάκι, ούτε το έντυπο φοβούμενοι μην κολλήσουν κάτι, ενώ σήμερα είναι πιο ανοιχτοί, οι γυναίκες συμμετέχουν ενεργά και στις ομάδες μας. Δεν τελειώνει η ζωή πια, όπως συνέβαινε κάποτε και οι γυναίκες κατόπιν συνεννόησης και με τον γιατρό τους μπορούν να αποκτήσουν παιδί. Υπάρχουν πια επιλογές θεραπείας και εξατομικευμένες θεραπείας. Πάντα με συγκινούν οι γυναίκες που νοσούν πολύ νέες και μετά προχωρούν στη ζωή τους κάνοντας οικογένεια, παιδιά. Είναι σίγουρα το πιο αισιόδοξο μήνυμα που έχω πάρει μέσα από την ενασχόλησή μου με το Άλμα Ζωής».

Το δικό σας μήνυμα μιας και ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο…
«Όσο περισσότερο να φροντίσουν οι γυναίκες να ενημερώνονται σωστά ώστε να φοβούνται λιγότερο να κάνουν τις προληπτικές τους εξετάσεις και σε κάθε έναν που νοσεί, είμαστε εδώ, καθημερινά να στηρίξουμε και να ενημερώσουμε».

Διημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Μαστού: Άλματα Ζωής μέσα από διαλόγους»
6 Οκτωβρίου (17:00-21:00) & 7 Οκτωβρίου 2023 (10:00-17:00), στο ΚΕ.Δ.Ε.Α Α.Π.Θ (Κόκκινο Κτήριο, 3ης Σεπτεμβρίου Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη)
Είσοδος Ελεύθερη – Θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More