Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τεμπόγκο είναι το next best thing στον στίβο και θέλει να τον θυμούνται σαν τον ταχύτερο στον κόσμο

Oι φίλοι του στίβου θα τον θυμούνται φέτος για τους πανηγυρισμούς του στα σπριντ, 30 μέτρα πριν καν τερματίσει! Ο λόγος για Λετσίλε Τεμπόγκο, έναν από τους πιο εξελίξιμους σπρίντερ στον κόσμο με επιδόσεις και επιτυχίες που τράβηξαν ήδη την προσοχή όσων ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό.

Πως προετοιμάζονται όμως για μεγάλους αγώνες αθλητές που τραβούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας;
Τις ώρες πριν πάρει θέση στην εκκίνηση – η στιγμή που πολλοί σπρίντερ θα ήταν γεμάτοι νεύρα και ένταση – ο Letsile Tebogo βρίσκει παρηγοριά στα soundtrack του σπιτιού.

«Τις περισσότερες φορές, ακούω απλώς μουσική – παραδοσιακά τραγούδια από εδώ στη Μποτσουάνα γιατί μου θυμίζουν τις ρίζες μου και από πού κατάγομαι», λέει ο Tebogo. «Είναι πολύ πιο εύκολο για μένα να χαλαρώσω με αυτόν τον τρόπο».
Αυτό το τελετουργικό πριν τον αγώνα φαίνεται να τον ηρεμεί καλά. Ακόμη και σε συνθήκες έντασης και αγωνίας σε μια πίστα στίβου, ο 19χρονος είναι υπόδειγμα ψυχραιμίας.

Ο μακρύς διασκελισμός του και το στυλ τρεξίματός του, τον βοηθούν να καταγράφει σημαντικούς χρόνους στο σιρκουί των junior.

Ο Τεμπόγκο κατέρριψε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ κάτω των 20 ετών στα 100 μέτρα νωρίτερα φέτος – πρώτα με το χρόνο του στα 9,94 δευτερόλεπτα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και μετά λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν έτρεξε 9,91 δευτερόλεπτα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20.

Το πρώτο του ρεκόρ επιβεβαιώθηκε επίσημα από την World Athletics στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ για το δεύτερο εκκρεμεί ακόμη η επικύρωση.

Ανάμεσα στα μυστικά της επιτυχίας, λέει ο Tebogo, ήταν η ικανότητα να αφήνει στην άκρη οποιαδήποτε παρατεταμένη αγωνία πριν μπει στον στίβο.

«Η ψυχική δύναμη είναι πολύ σημαντική», λέει στο CNN Sport. «Απλώς πρέπει να πας με ελεύθερο μυαλό και να απολαύσεις τον αγώνα γιατί, όταν έχεις άγχος, δεν μπορείς να τρέξεις τον τέλειο αγώνα που εσύ και ο προπονητής σου σχεδίασες.

«Πρέπει να έχετε ελεύθερο μυαλό… Βγάλτε ό,τι έχετε από το μυαλό σας που θα σας ενοχλήσει ή όταν κάνετε την προθέρμανσή σας».

Η παρουσία του Tebogo στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20 στο Κάλι της Κολομβίας, τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο εξελίξιμους σπρίντερ στον στίβο – όχι μόνο λόγω της ευκολίας με την οποία φαινόταν να απομακρύνεται από τους άλλους αγωνιζόμενους την ώρα του αγώνα, αλλά και για τους πρόωρους πανηγυρισμούς του 30 μέτρα πριν από τη γραμμή τερματισμού!

Καθώς έκανε νόημα προς τη δεξιά του πλευρά και κούνησε το δάχτυλό του με χαρά, ο Τεμπόγκο έγινε το θέμα συζήτησης στον κόσμο του αθλητισμού. «Απλώς αποφάσισα να το κάνω τη στιγμή που έτρεχα», λέει. «Ήθελα να είναι ένας αξέχαστος αγώνας για μένα καθώς φεύγω από τους juniors. Δεν είχα σκοπό να γίνω ασεβής σε κανέναν στην πίστα. Όταν τρέχεις σκέφτεσαι από πριν ότι πρέπει να κάνεις κάτι για όσους ξενυχτούν για να σε παρακολουθήσουν – κάτι για να γίνει θέμα συζήτησης αύριο ή στο εγγύς μέλλον».

Ο εορτασμός πυροδότησε συγκρίσεις με τον σπουδαίο Γιουσέιν Μπολτ, ο οποίος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και γενναιότητα, χαμογέλασε και άπλωσε τα χέρια του πριν περάσει τη γραμμή του τερματισμού – ακόμα και όταν έκανε παγκόσμια ρεκόρ.

Η κληρονομιά του Τζαμαϊκανού εξακολουθεί να είναι μεγάλη στον αθλητισμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι θεατές συχνά σπεύδουν να χαρακτηρίσουν έναν αναδυόμενο αστέρα του σπριντ ως τον προκάτοχό του.

Αλλά ο Tebogo παραδέχεται ότι δεν έχει καν σκεφτεί να σπάσει τα παγκόσμια ρεκόρ του ειδώλου του – 9,58 για 100 μέτρα και 19,19 για 200 μέτρα.
Ο νεαρός σπρίντερ ελπίζει ότι οι δυο τους μπορούν να συναντηθούν στο μέλλον –ίσως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας– αλλά προς το παρόν, μπορεί να καθησυχαστεί από το γεγονός ότι ο Μπολτ τον παρακολούθησε να αγωνίζεται – και το αναγνώρισε στο Twitter.

«Οι χρόνοι του στα σπριντ είναι πολύ γρήγοροι», λέει ο Tebogo. «Απαιτεί κάποιος να είναι ψυχικά δυνατός και να είσαι σε κορυφαία φόρμα, όλα να είναι κορυφαία».

Μεγαλώνοντας στη Μποτσουάνα, ο Tebogo ήταν ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής και άρχισε να παίρνει στα σοβαρά το σπριντ στα μέσα της εφηβείας του όταν συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να κάνει καριέρα στο άθλημα.

Ενώ τα ρεκόρ του κάτω των 20 ετών σημειώθηκαν στα 100 μέτρα, αγωνίζεται επίσης στα 200 μέτρα και τερμάτισε δεύτερος μετά τον Ισραηλινό Blessing Afrifah κατά έξι χιλιοστά του δευτερολέπτου στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων.

Τρέχοντας δίπλα-δίπλα στην ευθεία, οι δυό τους σημείωσαν νέο ρεκόρ πρωταθλήματος 19,96 δευτερολέπτων – χρόνος που τους τοποθετεί τρίτους πίσω από τον Bolt και τον Erriyon Knighton στη λίστα όλων των εποχών κάτω των 20 ετών.

Ο Knighton, όπως και ο Tebogo, δείχνουν ότι θα εξελιχθούν σε λαμπρά αστέρια στο μέλλον. Ο 18χρονος έχει τρέξει τους οκτώ ταχύτερους χρόνους των 200 μέτρων από οποιονδήποτε αθλητή κάτω των 20 ετών, ενώ το προσωπικό του καλύτερο των 19,49 δευτερολέπτων, που σημειώθηκε τον Απρίλιο, τον τοποθετεί στη 10η θέση στη λίστα όλων των εποχών για ηλικιωμένους.

«Μου δίνει μεγάλο κίνητρο να επιστρέψω και να δουλέψω σκληρότερα στην προετοιμασία», είπε ο Tebogo, ο οποίος τερμάτισε 0,02 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Knighton όταν έτρεξαν πάνω από 100 μέτρα νωρίτερα φέτος, είπε για τα επιτεύγματα του Αμερικανού αντιπάλου του. «Θα είναι μια πολύ καλή πορεία μεταξύ εμένα και εκείνου στο μέλλον».

Ο Tebogo δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επικεντρωθεί περισσότερο στα 100 ή 200 μέτρα στο μέλλον. Σχεδιάζει να ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον – βασίζοντας την εκπαίδευσή του εκτός Μποτσουάνα για πρώτη φορά – τον Μάρτιο και επίσης θα κάνει το βήμα από τους νέους στους ανώτερους αγώνες την επόμενη χρονιά.

«Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι για τους νεώτερους, όταν με βλέπουν, με φοβούνται, αλλά με τους μεγαλύτερους ισχύει το αντίθετο – αυτοί είναι που με εκφοβίζουν», λέει. «Αλλά με τον καιρό, υποθέτω ότι θα είμαι κουλ και θα τα πάω πολύ καλά μαζί τους».

Μετά από αρκετές εβδομάδες ανάπαυσης μετά το τέλος της σεζόν, ο Tebogo συνέχισε τις προπονήσεις την 1η Οκτωβρίου.

Περιμένει εξαντλητικές τις πρώτες έξι εβδομάδες πριν επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν την περασμένη σεζόν, αλλά στη συνέχεια μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται τι θέλει να πετύχει στην πρώτη του σεζόν ως αθλητής μεγαλύτερης ηλικίας.

«Ο απώτερος στόχος όταν ξεκίνησα τον στίβο ήταν να με θυμούνται, όπως τον θυμούνται πάντα τον Usain Bolt», λέει ο Tebogo.

«Ακόμα κι αν είμαι ο δεύτερος ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, είναι εντάξει. Εφόσον βρίσκομαι στην πρώτη τριάδα των πιο γρήγορων ανδρών στον κόσμο – γι’ αυτό θα είμαι πολύ χαρούμενος».

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More