Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Χανς Νίμαν αποκαταστάθηκε από το Chess.com και υπόσχεται να γίνει «ο καλύτερος σκακιστής στον κόσμο»

Ο Αμερικανός γκραν-μετρ του σκακιού Χάνς Νίμαν αποκαταστάθηκε από το Chess.com μετά την ολοκλήρωση της νομικής διαμάχης μεταξύ του ίδιου και του Μάγκνους Κάρλσεν και της διαδικτυακής πλατφόρμας, μεταξύ άλλων.

Τον Ιούνιο, δικαστής των ΗΠΑ απέρριψε αγωγή δυσφήμισης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταθέσει ο Νίμαν εναντίον του Chess.com, του πέντε φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Κάρλσεν και του δημοφιλούς streamer και παίκτη Χικάρου Νακαμούρα.

Αυτό ακολούθησε ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο εξαπάτησης γύρω από τον Niemann που συγκλόνισε το άθλημα πέρυσι.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τον Χάνς Νίμαν για να αφήσουμε τις διαφορές μας πίσω μας και να προχωρήσουμε μαζί χωρίς περαιτέρω δικαστικές διαμάχες», ανέφερε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το Chess.com αυτή την εβδομάδα.

Το Chess.com αυτοαποκαλείται η μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα σκακιού στον κόσμο και λέει ότι φιλοξενεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιχνίδια κάθε μέρα.

«Είμαι ικανοποιημένος που η αγωγή μου εναντίον του Μάγκνους Κάρλσεν και του Chess.com επιλύθηκε με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο και που επιστρέφω στο Chess.com», δήλωσε ο Νίμαν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X, πρώην Twitter. «Ανυπομονώ να ανταγωνιστώ τον Μάγκνους στο σκάκι και όχι στο δικαστήριο».

Ο ίδιος συνέχισε: «Αυτές οι δύσκολες στιγμές μόνο ενδυνάμωσαν την αποφασιστικότητα και τον χαρακτήρα μου και με ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο για να φτάσω στην κορυφή του σκακιού. Θα έρθει μια μέρα που θα είμαι ο καλύτερος σκακιστής στον κόσμο και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αφήσω το σκάκι μου να μιλήσει από μόνο του».

Όταν επικοινώνησε το CNN, οι δικηγόροι του Νίμαν δήλωσαν: «Συγχαίρουμε τα μέρη για την επιτυχή επίλυσή τους και είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε στην επιστροφή του Χανς στο παιχνίδι που αγαπάει».

«Είναι μια μεγάλη μέρα για το σκάκι. Πιστεύουμε ότι ο Χάνς θα συνεχίσει να κάνει τις σωστές κινήσεις τόσο εντός όσο και εκτός της σκακιέρας».

Σύμφωνα με την απορριφθείσα αγωγή του Νίμαν, η διαμάχη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο τότε παγκόσμιος πρωταθλητής Κάρλσεν κατηγόρησε τον Νίμαν για εξαπάτηση στο Sinquefield Cup στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

Η αγωγή ισχυριζόταν ότι ο Κάρλσεν αποχώρησε από το τουρνουά μετά την ήττα από τον Νίμαν, ενώ αργότερα ανέβασε στο twitter ένα βίντεο με τον προπονητή ποδοσφαίρου Ζοζέ Μουρίνιο να λέει: «Προτιμώ, πραγματικά, να μη μιλάω. Αν μιλήσω, θα έχω μεγάλο πρόβλημα».

Το σκάκι πάνω στη σκακιέρα, όπως αυτό που παίζεται στο Sinquefield Cup, διεξάγεται πρόσωπο με πρόσωπο και όχι διαδικτυακά. Ο Κάρλσεν δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι φέρεται να έκανε ο Νίμαν κατά τη διάρκεια του αγώνα τους τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σε συνέντευξή του στη Σκακιστική Λέσχη του Σεντ Λούις λίγο αργότερα, ο Νίμαν δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ κλέψει σε παιχνίδια πάνω στη σκακιέρα, αν και παραδέχτηκε ότι έκλεβε σε «τυχαίες παρτίδες στο Chess.com» ως νεότερος παίκτης, κάτι που αποκάλεσε «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».

Ωστόσο, μια 72σέλιδη έκθεση του Chess.com ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο Νίμαν «πιθανότατα έκλεψε» σε περισσότερους από 100 διαδικτυακούς αγώνες μεταξύ Ιουλίου 2015 και Αυγούστου 2020, «συμπεριλαμβανομένων αρκετών με χρηματικά έπαθλα».

Η έκθεση υποστήριξε ότι ο Νίμαν ομολόγησε ιδιαιτέρως την εξαπάτηση στον επικεφαλής σκακιστή της ιστοσελίδας το 2020, γεγονός που οδήγησε στον προσωρινό αποκλεισμό του 20χρονου σήμερα παίκτη από την πλατφόρμα.

Η μήνυση του Νίμαν περιέγραψε τον ισχυρισμό αυτό ως «ψευδή» και δήλωσε ότι «δεν είχε αποκλειστεί στο παρελθόν δύο φορές στο Chess.com για εξαπάτηση».

Στην ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας με την οποία ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της δικαστικής διαμάχης, το Chess.com ανέφερε: «Επιμένουμε στα ευρήματα της δημόσιας έκθεσής μας τον Οκτώβριο του 2022 σχετικά με τον Χανς, συμπεριλαμβανομένου ότι δεν βρήκαμε καμία καθοριστική απόδειξη ότι έχει κλέψει σε οποιεσδήποτε παρτίδες σε προσωπικό επίπεδο».

Η έκθεση ανέφερε ότι η Chess.com έκλεισε τον λογαριασμό του Νίμαν τον Σεπτέμβριο του 2022, δεδομένης της προηγούμενης αναγνώρισης της εξαπάτησης, των υποψιών για το πρόσφατο παιχνίδι του και των ανησυχιών για την απότομη, αντιφατική άνοδο της κατάταξής του.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο Κάρλσεν δήλωσε ότι πίστευε ότι ο Νίμαν είχε κλέψει «περισσότερο και πιο πρόσφατα από ό,τι έχει παραδεχτεί δημοσίως», έχοντας αποσυρθεί από μια παρτίδα εναντίον του Νίμαν στο Julius Baer Generation Cup, αφού είχε κάνει μόλις μια κίνηση.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το Chess.com αυτή την εβδομάδα, ο Κάρλσεν είπε: «Αναγνωρίζω και κατανοώ την έκθεση του Chess.com, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσής του ότι δεν υπάρχουν καθοριστικές αποδείξεις ότι ο Νίμαν έκλεψε στην παρτίδα του εναντίον μου στο Sinquefield Cup. Είμαι πρόθυμος να παίξω με τον Νίμαν σε μελλοντικές διοργανώσεις, αν βρεθούμε σε συνδυασμό».

Μιλώντας στο κανάλι του στο YouTube σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, ο Νακαμούρα δήλωσε:

«Τελικά, ο καθένας θα διαμορφώσει ή έχει διαμορφώσει τη δική του γνώμη. Ορισμένοι έχουν πολύ ισχυρές απόψεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν νομίζω ότι η γνώμη κανενός θα αλλάξει αυτή τη στιγμή».

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More