Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πάγωμα» πλειστηριασμών – ανάσα για τους δανειολήπτες

Ανάσα για τους δανειολήπτες αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου να “παγώσει” τις διαταγές πληρωμής δηλαδή τους πλειστηριασμούς, που εκδίδονται από τις εταιρείες διαχείρισης.

Αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, αφού οι εταιρείες διαχείρισης ενεργούν για λογαριασμό των Funds, στα χέρια των οποίων έχουν περάσει τα περισσότερα ακίνητα.

Όπως σημειώνει ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών, οι πλειστηριασμοί διέπονται από δυο νόμους. τον νόμο 3156 του 2003 και τον νόμο 4904 του 2015, κάτι που επιτρέπει διαφορετική ερμηνεία στο θέμα. Εφ’ όσον η μεταβίβαση των δανείων από τις τράπεζες έγινε βάσει του νόμου του 2003, τότε δεν έχουν δυνατότητα να ενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των εξουσιοδοτών τους, τα Funds.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά το 85%- με 90% των δανειοληπτών, που βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμών

Έως ότου έρθει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και αυτή αποφασίσει δίνεται ο χρόνος στους δανειολήπτες να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα για να ανατρέψουν αποφάσεις αναγκαστικών πλειστηριασμών.

Τους επόμενους μήνες οι δανειολήπτες μπορούν να έχουν την δυνατότητα ενός διακανονισμού απευθείας με τα funds και μπορούν να διαπραγματευθούν, την αποπληρωμή του δανείου τους σε 440 δόσεις, σε 20 χρόνια με διαγραφή τόκων και άλλων επιβαρύνσεων.

Εξαιρούνται τα δάνεια που διευθετήθηκαν με το νομικό πλαίσιο του 2015, αλλά αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό.

Βεβαίως, αυτό αποτελεί πλήγμα για τα funds, καθώς τινάζει στον αέρα την δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων, δηλαδή τις πωλήσεις των δανείων που ενεργούνται από funds σε άλλα funds. Δηλαδή τον κοπανιστό αέρα των χρηματιστηριακών συναλλαγών, από τις οποίες μόνοι ωφελούμενοι είναι κάποιοι “παίκτες”. Εν τούτοις τίθεται το πρόβλημα των τιτλοποιήσεων, βάση των οποίων έχουν δοθεί εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, που κινδυνεύουν να εγγραφούν στο  χρέος, ενώ στην περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων τα ομόλογα υψηλότερης προτεραιότητος θα καταστούν χαρτιά μηδενικής αξίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More