Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τον θάνατο του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η οικογένειά του.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η οικογένειά του σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Όπως έγινε γνωστό ο 81χρονος πολιτικός (18 Σεπτεμβρίου 1942 – 26 Δεκεμβρίου 2023) πέθανε χθες το βράδυ στο σπίτι του.

Der CDU-Politiker Wolfgang #Schäuble sei im Kreise seiner Familie zu Hause am Dienstagabend gegen 20 Uhr friedlich eingeschlafen, teilte die Familie am Mittwoch der Deutschen Presse-Agentur mit. https://t.co/qaYj5x4tiT

— Frankfurter Allgemeine (@faznet) December 27, 2023

Ο βετεράνος γερμανός πολιτικός , ο οποίος υπηρέτησε ως μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, της Μπούντεσταγκ, για περισσότερο από μισό αιώνα, απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, αναφέρουν σήμερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σόιμπλε, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του αφιερωμένος στην επανένωση της χώρας του και αργότερα υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών της πρώην καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, πέθανε ειρηνικά αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Σόιμπλε ήταν από το 1965 μέλος των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών και έγινε βουλευτής το 1972. Ήταν ένας από τους γερμανούς πολιτικούς με την πιο μακρά θητεία.

Από το 1990 ήταν καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα, αφού οι σφαίρες ενός ανισόρροπου ενόπλου τον κατέστησαν ανάπηρο και παραλίγο να τον σκοτώσουν.

«Δεν ήθελα να βλάψω την Ελλάδα»

Eίχε ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του ως προς την Ελλάδα αφού το κίνητρό του ήταν να βοηθήσει, όπως δήλωνε τον Ιούλιο του 2023. Ο Σόιμπλε δέχτηκε κριτική για τις ενέργειές του κατά την κρίση του «Grexit» του 2015. O πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ, στις αρχές του 2014 αποκάλεσε το σχέδιο του Σόιμπλε «τρομακτικό», ενώ υποστήριξε ότι ο Σόιμπλε πίστευε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα τρόμαζε άλλες χώρες.] Ο Σόιμπλε έλαβε επίσης εκτεταμένη κριτική για τις συστάσεις λιτότητας του.

1994 – «μεταβλητή γεωμετρία»

Απηχώντας προηγούμενες προτάσεις του Πρωθυπουργού Εντουάρ Μπαλαντύρ της Γαλλίας, ο Σόιμπλε αι ο συνάδελφός του βουλευτής Karl Lamers το 1994 προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μια πολιτική που ονόμασαν « μεταβλητή γεωμετρία », σύμφωνα με την οποία πέντε χώρες πιο αφοσιωμένες στην ολοκλήρωση – Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Λουξεμβούργο – θα προχωρήσουν γρήγορα προς τη νομισματική ένωση, την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική και άλλες μορφές ολοκλήρωσης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More