Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο θρυλικός σαξοφωνίστας Φάρελ Σάντερς

Ο Φαρώα (Φάρελ) Σάντερς, ο Αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, στο Λος Άντζελες», αφήνοντας ως παρακαταθήκη περισσότερα  από 30 άλμπουμ, μεταξύ αυτών  το «Karma», το οποίο περιλάμβανε το μουσικό κομμάτι διάρκειας 33 λεπτών «The Creator Has a Master Plan». Στο άλμπουμ, που έφτασε στο Νο. 188 του Billboard 200 τον Αύγουστο του 1969 είχε ενσωματώσει επιρροές από την παραδοσιακή μουσική της Αφρικής και της Νότιας Ασίας.

Γεννημένος  στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας το 1940, η καριέρα του Σάντερς ξεκίνησε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Αφού μετακόμισε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1960, και χρειάστηκε ακόμη και να πουλήσει το κόρνο του για να ζήσει, άρχισε να συνεργάζεται με τον Sun Ra, πριν γίνει μέλος του συγκροτήματος του John Coltrane. Ο Σάντερς έπαιζε με τον Κολτρέιν μέχρι τον θάνατο του τελευταίου το 1967 που κυκλοφόρησε πολλά αριστουργήματα της avant-garde, συμπεριλαμβανομένου του άλμπουμ, «Ascension».

John Coltrane
Blue Waltz ( a.k.a. Ascension)
Live 1965#JohnColtrane #Jazz pic.twitter.com/dDrmT3NLZF

— It’ s Music That Brings Us Together (@Concert_Feeling) July 22, 2022

Ο Σάντερς ανήκε σε μια ομάδα μουσικών οι οποίοι, στα μέσα του 20ου αιώνα, άνοιξαν τους ορίζοντες της τζαζ για να επιτρέψουν δυσαρμονίε  και ένα νέο στυλ αυτοσχεδιασμού προσανατολισμένο στην ελεύθερη μορφή συλλογικής έκφρασης και όχι σε ατομικά σόλο, αναφέρει το Pitchfork.

Τελικά έγινε γνωστός, ενώ έπαιζε δίπλα σε συναδέλφους του τζαζ όπως ο Ντον Τσέρι και ο Μπίλι Χίγκινς.

Το 1971, έπαιξε στο Journey της Alice Coltrane in Satchidananda, ένα άλλο ορόσημο στη modal και avant garde τζαζ.

Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο Σάντερς συνέχισε να κυκλοφορεί μουσική τόσο ως μαέστρος όσο και ως μουσικός, συνεργαζόμενος με τους ΜακΚόι Τάινερ, Σόνι Σάροκ, Λιόν Τόμας.

Το άλμπουμ 2021’s Promises  ηχογραφήθηκε το 2019 με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και ήταν το πρώτο νέο άλμπουμ του Σάντερς σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Βασίστηκε μάλιστα σε σύνθεση του Βρετανού ηλεκτρονικού παραγωγού Sam Shepherd, ο οποίος αποτίοντας φόρο τιμής στον Sanders στο Instagram, ο Shepherd έγραψε: «Είμαι τόσο τυχερός που γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο και είμαστε όλοι ευλογημένοι που η τέχνη του μένει μαζί μας για πάντα».

Πηγή: Guardian

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More