Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας: Αν φύγει ένας κρίκος μιας αλυσίδας, η αλυσίδα κόβεται

Εδώ και 30 χρόνια η 22η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας και διατήρησης της πανίδας και της χλωρίδας. Τα συγκεκριμένα ζητήματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας μιας και απειλούνται με εξαφάνιση πολλά είδη ζώων και φυτών σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε σε σχέση με ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Ο καθηγητής τμήματος βιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Πουλακάκης μίλησε στην ΕΡΤ3 για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.

«Η βιοποικιλότητα αφορά το σύνολο της ποικιλίας των μορφών ζωής, που υπάρχουν στον πλανήτη μας. Κάθε μορφή ζωής όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι έχει τον ρόλο της μέσα στα οικοσυστήματα και στο περιβάλλον του πλανήτη μας. Αν φύγει ένας κρίκος μιας αλυσίδας, ξέρουμε ότι η αλυσίδα κόβεται. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη βιοποικιλότητα και με τη ζωή στον πλανήτη», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Νίκος Πουλακάκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More