Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης: Οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα που μας οδηγούν στον γιατρό

Η 13η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης από επιστημονικούς φορείς στην προσπάθειά τους να πληροφορήσουν το κοινό για την πάθηση και τις επιπλοκές της, αυξάνοντας την επαγρύπνηση του πληθυσμού στα πρώιμα συμπτώματα των θρομβοεμβολικών νόσων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας του ΑΠΘ, Χρήστο Σαββόπουλο, η θρόμβωση είναι η παθολογία πίσω από την καρδιακή προσβολή / έμφραγμα, το θρομβοεμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), των τριών πρώτων αιτιών θανάτου από το καρδιαγγειακό. Πρόκειται για μία πολύ κοινή κατάσταση, ενώ παράγοντες κινδύνου είναι η παρατεταμένη ακινησία, η εγκυμοσύνη, τα υψηλά τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη. Ωστόσο, έως και το 60% όλων των κρουσμάτων φλεβικής θρομβοεμβολής συνδέονται με νοσηλεία σε νοσοκομείο, τα οποία συνδέονται με μειωμένη κινητικότητα. Αυτό που πρέπει να εκτιμάται είναι ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Σαββόπουλος.

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον για να απευθυνθεί στον γιατρό, είναι ο πόνος και η ευαισθησία στη γάμπα ή στον μηρό, πρήξιμο όλου του ποδιού, του πέλματος ή και του αστραγάλου, η δύσπνοια, η γρήγορη αναπνοή και ο ελαφρύς πονοκέφαλος.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More