Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια πρεμιέρα στο ΜΜΘ της όπερας «Γαλάτεια» του Αιμίλιου Ριάδη μετά την αποκατάσταση του χειρογράφου της

Η «Γαλάτεια» τρίπρακτη όπερα του Θεσσαλονικιού συνθέτη Αιμίλιου Ριάδη σε γαλλικό λιμπρέτο του (P. Ch. Jablonski) Πιερ Σ. Γιαμπλόνσκι μετά την αποκατάσταση του χειρογράφου και την ολοκλήρωση της ενορχήστρωσης από τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 17 Μαΐου.

Η όπερα του Έλληνα συνθέτη θα παιχτεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που θα δώσει στο κοινό της πόλης τη δυνατότητα να βιώσει μία ιδιαίτερα συγκινητική καλλιτεχνική στιγμή βαρύνουσας σημασίας για την ελληνική μουσική κληρονομιά.

Ο παγκόσμιος αστέρας του βιολιού Λεωνίδας Καβάκος στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει σε μία μοναδική εμφάνιση στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια, τα μνημειώδη κονσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Τη νέα περίοδο του κύκλου «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο» εγκαινιάζει η Αγγλίδα φιλέλληνας συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ και ακολουθούν ο Γάλλος φιλόσοφος και ιστορικός Ντιντιέ Εριμπόν και ο Καρίλ Φερί, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του γαλλικού νουάρ μυθιστορήματος.

Στο πλαίσιο νέας συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στις 13 Μαρτίου ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης θα συνοδεύσει ζωντανά στο πιάνο με δικές του συνθέσεις την ταινία «Αστέρω» των αδελφών Γαζιάδη του 1929.

Τέσσερα τρίμηνα καλλιτεχνικά εργαστήρια στους τομείς της χορωδίας, της κινησιολογίας και της σκηνογραφίας για άτομα στο φάσμα των ψυχικών διαταραχών διοργανώνονται από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος Πολιτιστική Συνταγογράφηση των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας. Οι ομάδες των εργαστηρίων θα ενσωματωθούν στις παραστάσεις της νεανικής όπερας του Νίκου Ξανθούλη «Τα παπούτσια του Άλλου», ενός έργου που πραγματεύεται την κοινωνική αποδοχή και την ενσυναίσθηση.

Τα σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2024 που παρουσιάστηκε σήμερα και εντάσσονται στο όραμά της διεύθυνσης του Οργανισμού να προσφέρει υψηλοτάτου επιπέδου μουσικές εμπειρίες από τους μεγαλύτερους σολίστες του κόσμου, θεατρικές παραστάσεις, συναντήσεις με κορυφαίους λογοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μουσικοπαιδαγωγικά εργαστήρια.

«Όλοι οι άνθρωποι του Μεγάρου και εγώ προσωπικά πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, η τέχνη, η μουσική όχι μόνο πρέπει να είναι «ανοιχτά» προς όλους αλλά και πρέπει να αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική σε περιόδους που η κοινωνία το χρειάζεται» τόνισε η πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Σε μία εποχή που η βία έχει φθάσει σε άκρως ανησυχητικά επίπεδα, ο πολιτισμός οφείλει να δίνει δυναμικό παρών, να αναδεικνύει διεξόδους, να καλλιεργεί το πνεύμα, την ψυχή και να μπαίνει μπροστά, να αναλαμβάνει δράση, υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας ότι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτό στην κοινωνία, η κ. Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου τόνισε ότι το πρόγραμμά του αφορά όλους τους πολίτες με τους ήδη επιτυχημένους άξονες να διατηρούνται και νέους να προστίθενται και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις χαμηλές τιμές εισιτηρίων που προσφέρονται σε συμπολίτες που χρειάζονται στήριξη.

Όλες οι μορφές τέχνης είναι παρούσες στο πρόγραμμα μουσικό θέατρο, θέατρο, συναυλίες κλασικής μουσικής και σύγχρονων συνθετών, ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι στο πλαίσιο συνεργασίας με την ΕΡΤ3 για την επετειακή εκδήλωση των 30 χρόνων του ραδιοφώνου της με τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής MOUSA.

Ακόμη τόνισε ότι σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνονται διαλέξεις ενόψει των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, με προσκεκλημένους εκπροσώπους των τεχνών και του αθλητισμού από τη Γαλλία και την Ελλάδα, με κύριο θέμα την συμπερίληψη και τα ίσα δικαιώματα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Το πρόγραμμα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 συνεχίζει τη δυναμική πορεία της προηγούμενης περιόδου με 54 εκδηλώσεις, υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Χρίστος Γαλιλαίας.

Ειδική αναφορά έκανε στο νέο θεσμό, το Φεστιβάλ Πνευστών που έχει στόχο να μυήσει το μουσικόφιλο κοινό της Βόρειας Ελλάδας στον κόσμο των ξύλινων και χάλκινων πνευστών και να γίνει ένα σημείο αναφοράς για Έλληνες και ξένους μουσικούς στο συγκεκριμένο είδος αυτό και στην Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσσαλονίκης, MOUSA διευκρινίζοντας ότι μετά από μία επιτυχημένη διαδικασία ακροάσεων ανανεώνει και ενισχύει το έμψυχο δυναμικό της και συνεχίζει να αναπτύσσει την ισχυρή δραστηριότητά της συμμετέχοντας σε σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Από τις προτεραιότητές μας είναι η προβολή, η ανάδειξη και η στήριξη των νέων ταλέντων του τόπου, σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις συνεργασίες με φορείς και θεσμούς της πόλης και αναπτύσσει νέες και ανέφερε ενδεικτικά την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσσαλονίκης, το Ιταλικό Ινστιτούτο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ο κ. Γαλιλαίας αναφέρθηκε και στη σημασία της θρησκευτικής μουσικής επισημαίνοντας ότι τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου θα παρουσιαστεί από κορυφαίους σολίστ το μνημειώδες έργο του Μπετόβεν «Missa solemnis».

Ευχαρίστησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Θεσσαλονίκης για την εμπιστοσύνη τους, τους συνεργάτες του και το υπουργείο Πολιτισμού για την πολύ ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη και τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο δημόσιος χαρακτήρας στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.

Το κόστος του προγράμματος της περιόδου Ιανουάριος – Ιούνιος 2024 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 348.000 ευρώ.

Συναυλία τζαζ με τον Danilo Rea, η παράσταση «Dalida» και σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί

Στις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν είναι το 1ο Φεστιβάλ Πνευστών, το οποίο αρχίζει στις 14/2 με τον Σπύρο Μουρίκη στο κλαρινέτο, τον Ηλία Λιβιεράτο στη βιόλα και τη Νεφέλη Μούσουρα στο πιάνο. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 4/3 με τη σύμπραξη του φαγκοτίστα Τρούλλου Μαυρουδή με την πιανίστα Λίλι Μάισκι.

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος με τον Στέφανο Κορκολή μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και διακεκριμένους τραγουδιστές θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα των τραγουδιών που αποτελούν τους καρπούς της μέχρι τώρα συνεργασίας τους στις 29 και 30 Μαρτίου.

Στις 15 και 16 Απριλίου ο Σταμάτης Σπανουδάκης θα χαρίσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τον πλούτο και τη διαχρονικότητα των μελωδιών του.

Η Μιμή Ντενίση παρουσιάζει την υπερπαραγωγή «Από Σμύρνη Σαλονίκη» μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η «Δίκη του Κολοκοτρώνη» των Ρέππα – Παπαθανασίου, πολυαναμενόμενο θεατρικό γεγονός για τη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 25 Μαρτίου.

Η «Dalida» της δημιουργού Εύας Κοτανίδη, θα μεταφέρει το κοινό στον κόσμο της μυθικής ερμηνεύτριας και μοιραίας γυναίκας, μιας από τις σημαντικότερες παρουσίες του γαλλικού πενταγράμμου του 20ου αιώνα στις 9 Μαρτίου.

Στις 31 Ιανουαρίου, η MOUSA θα ερμηνεύσει έργα των Μπαχ, Μότσαρτ και Μπιζέ σε επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3, η οποία θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά. Στις 17 Φεβρουαρίου η MOUSA θα ταξιδέψει στη Λάρισα για μια ξεχωριστή συναυλιακή εμφάνιση στο Φεστιβάλ Μουσικής – Μουσικότροπο.

Από τις 24 έως τις 28 Απριλίου, σχολεία, οικογένειες και φίλοι του θέατρου σκιών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις του Καραγκιόζη από την ομάδα του Χρήστου Στανίση, με θεματικές από την ελληνική ιστορία και το λαϊκό παραμύθι μέχρι τον διασκευσασμένο Αριστοφάνη. Ταυτόχρονα, για οκτώ ημέρες θα φιλοξενηθεί στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής έκθεση με φιγούρες του θέατρου σκιών από όλο τον κόσμο.

Στις 8 Απριλίου και σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών η μουσική τζαζ θα έχει την τιμητική της, καθώς ο σπουδαίος Ιταλός πιανίστας Danilo Rea θα δώσει μια μοναδική συναυλία με τζαζ αυτοσχεδιασμούς πάνω σε θέματα της όπερας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More