Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παπαφλωράτος και Λαγγίδης για το σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία: Ο Ερντογάν αφουγκράζεται τις αντιδράσεις

To σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία δεν το άνοιξε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά όταν το λέει αμερικανός γερουσιαστής τέτοιας εμπειρίας και τέτοιου κύρους ακούγεται αλλιώς, επισημάνθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» όπου μίλησαν ο διεθνολόγος Ιωάννης Παπαφλωράτος και ο Αφεντούλης Λαγγίδης, Δρ Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Με μαστίγιο στην Κύπρο και καρότο στο Αιγαίο ο Ερντογάν»

Ο Ιωάννης Παπαφλωράτος επισημαίνει ότι τον τελευταίο χρόνο το σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων στη Τουρκία κυκλοφορεί πολύ έντονα στους διπλωματικούς κύκλους. «Ακόμα και εμείς στις σχολές το έχουμε εξετάσει ως ενδεχόμενο να συμβεί και θα είναι μία πρόκληση από τουρκικής πλευράς, γιατί υπάρχει μια σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης που καταδικάζουν την τουρκική εισβολή και σίγουρα θα επιβαρύνει το κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί μεταξύ των διμερών τουρκικών σχέσεων», είπε, προσθέτοντας:

Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί μαστίγιο και καρότο αφού κατεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο και ανεβάζει την ένταση στην Κύπρο επιχειρώντας να διαιρέσει τον Κυπριακό από, τον ελλαδικό Ελληνισμό.

Η Κύπρος δεν είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, άρα εκεί η Τουρκία έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. Μολαταύτα, επειδή ακριβώς είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι και οι δύο χώρες θα διεθνοποιήσουν περαιτέρω το ζήτημα.

«Τα κατεχόμενα είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και αν προχωρήσει σε προσάρτηση τότε προφανώς θα δυναμιτίσει και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», τόνισε ο διεθνολόγος .

Ο Ταγίπ Ερντογάν τεστάρει τη διεθνή κοινότητα εκτός από την Ελλάδα. Ήξερε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα αντιδράσουν. Οι αντιδράσεις προήλθαν από τη διεθνή κοινότητα και αυτό εξόργισε την Άγκυρα γιατί ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο και όχι μόνο από τους παραδοσιακούς παίκτες στην περιοχή, αλλά και από άλλες χώρες και αυτό φαίνεται ότι τον δυσαρέστησε.

Αφ. Λαγγίδης: Υποτονική η αντίδραση του ΟΗΕ για την επίθεση κατά κυανοκράνων

«Οι εικόνες από τα επεισόδια στην Πύλα δεν είναι τυχαίες, δηλαδή συνδέονται άμεσα με την πιθανότητα ενσωμάτωσης των κατεχομένων. Τα γεγονότα στην Πύλα προκάλεσαν όντως διεθνή αντίδραση και αυτό ήταν το ζητούμενο της τουρκικής πλευράς: Να διαπιστώσει τις αντιδράσεις. Αποτελεί ενδεχόμενο να δούμε σταδιακή μεν και όχι μαζική πλέον κατάργηση του στάτους κβο κι αυτό θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας», είπε ο κ. Λαγγίδη και πρόσθεσε:

«Είναι πάγια η τακτική της Άγκυρας να σχεδιάζει κάτι και να μην αντιδρά στο επόμενο βήμα άμεσα, αλλά να περιμένει να διαμορφωθεί ένα ανάλογο κλίμα». Ωστόσο χαρακτήρισε υποτονική την αντίδραση από πλευράς ΟΗΕ για την επίθεση κατά των κυανόκρανων, που σύμφωνα με τον κ. Λαγγίδη πέρασε αβρόχοις ποσί.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More