Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρίσι: H Irene Jacob διάβασε Ρίτσο στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης

Μια μεγάλη βραδιά αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και τον πολιτιστικό οργανισμό Delphys.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η δημοφιλής Γαλλίδα ηθοποιός Irène Jacob, που ερμήνευσε τον μονόλογο «Ελένη» από την «Τέταρτη διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου
και ο διδάκτορας Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού και εκπρόσωπος του ΕΙΠ στο Παρίσι.

Ο κ. Αρχιμανδρίτης μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για την εκδήλωση που αγαπήθηκε από το γαλλόφωνο κοινό, για το έργο του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου και ειδικά για τον μονόλογο «Ελένη» και για την Irene Jacob, την αγαπημένη πρωταγωνίστρια του Κισλόφσκι που μάγεψε τους θεατές, ανάμεσά τους και τον Κώστα Γαβρά που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Η Έρη Ρίτσου με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη και την Irene Jacob

Την εκδήλωση παρακολούθησε και η Έρη Ρίτσου, η κόρη του Γιάννη Ρίτσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν σύμφωνα με τον κ. Αρχιμανδρίτη, όταν η Έρη Ρίτσου ανέβηκε στη σκηνή του αμφιθεάτρου Richelieu, και βαθιά συγκινημένη αποκάλυψε ότι όταν έγραφε την «Ελένη» ο πατέρας της, είχε στον νου του την αδερφή του Νίνα, που ήταν πολύ όμορφη…

Ακούστε τη συνέντευξη του Γιώργου Αρχιμανδρίτη

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
Φωτογραφίες: Facebook Γιώργου Αρχιμανδρίτη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More