Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραγουάη: Αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης-Ενέκρινε την είσοδο φέρετρου αντάρτη σε φυλακή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έντγκαρ Ταμποάδα, και ο διευθυντής της φυλακής του Μπουέν Παστόρ απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, με απόφαση του συντηρητικού προέδρου, Μάριο Άμπντο Μπενίτες, επειδή επέτρεψαν την είσοδο σε φυλακή στο φέρετρο ηγετικού στελέχους των ανταρτών, προκειμένου να τον αποχαιρετήσει η κρατούμενη αδελφή του.

Το φέρετρο του Οσβάλντο Βιγιάλμπα, ηγετικού στελέχους οργάνωσης ανταρτών που σκοτώθηκε την Κυριακή στο βόρειο τμήμα της Παραγουάης, μεταφέρθηκε από συγγενείς του στη φυλακή γυναικών όπου κρατείται η αδελφή του.

Το φέρετρο «έφθασε απρόσμενα», εξήγησε ο κ. Ταμποάδα, λίγες ώρες προτού τεθεί εκτός κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι η σορός του ηγέτη του EPP (Ejército del Pueblo Paraguayo, «Στρατός του Παραγουανού Λαού»), είχε ήδη αποτεθεί σε θολωτό τάφο στο νεκροταφείο Λα Ρεκολέτα προτού συγγενείς τη μεταφέρουν στη φυλακή. Ο αποπεμφθείς υπουργός  είπε ότι ενέκρινε την είσοδο στην φυλακή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όμως επικρίθηκε έντονα για «πράξη υποταγής στην τρομοκρατία» καθώς ο  EPP χαρακτηρίζεται από τις αρχές της Παραγουάης εγκληματική οργάνωση με μικρό εύρος δράσης, που μετρά από μερικές δεκάδες ως εκατό μέλη.

Η δράση του εντοπίζεται στις επαρχίες Κονσεψιόν και Αμαμπάι (βορειοανατολικά), που είναι αραιοκατοικημένες, γειτονεύουν με τη Βραζιλία και είναι εστία λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών, παρά την ενισχυμένη παρουσία των ενόπλων δυνάμεων. Η κυβέρνηση της Παραγουάης του αποδίδει περίπου 80 θανάτους στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτών τα τελευταία 14 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More