Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση στη Νάπολη του λευκώματος “Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία”

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, στην μεγαλοπρεπή Αίθουσα του Ιταλικού Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Σπουδών στη Νάπολη, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του λευκώματος ¨Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία¨.

Την παρουσίαση συνδιοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ελλάδος και το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης με προσκεκλημένους και ομιλητές από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η έκδοση, στην ελληνική και ιταλική γλώσσα, υλοποιήθηκε με την ευθύνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας με τα Κρατικά Αρχεία της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli (ASNa)-(Ιταλία) και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, με αντικείμενο τη διοργάνωση έκθεσης αρχειακού υλικού στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η δράση τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση των όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και την καποδιστριακή περίοδο. Το λεύκωμα αποτελεί τη συνέχεια των τριών εκθέσεων που διοργανώθηκαν για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στη Νάπολη, στην Αθήνα και στη Λευκωσία, όπου για πρώτη φορά, εκτέθηκαν ανέκδοτα αρχειακά τεκμήρια που φωτίζουν πτυχές της Παλιγγενεσίας, του βασιλείου των Δύο Σικελιών, του Φιλελληνισμού, και της συμμετοχής της Κύπρου στον Αγώνα στοχεύοντας στην ανίχνευση πτυχών, διαδρομών και σχέσεων οι οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More