Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πεκίνο: Στόχος μία σεληνιακή βάση έως το 2028

Η Κίνα θέλει να ξεκινήσει τις εργασίες για μια σεληνιακή βάση κατασκευασμένη από τούβλα σεληνιακού εδάφους που δημιουργούνται από ρομπότ “Super Masons” μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτό προέκυψε μετά από συνάντηση περισσότερων από 100 επιστημόνων, ερευνητών και διαστημικών εργολάβων σε συνέδριο στη Γουχάν, όπου συζητήθηκαν τρόποι για την κατασκευή υποδομών στο φεγγάρι.

Ο Ding Lieyun, εμπειρογνώμονας της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής, δήλωσε ότι μια ομάδα σχεδιάζει ένα ρομπότ με την ονομασία «Κινέζοι Σούπερ Κτίστες» για να κατασκευάζει τούβλα από σεληνιακό έδαφος, αναφέρουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η ομάδα του Ding πρότεινε προηγουμένως μια βάση σε σχήμα αυγού που θα μπορούσε να κατασκευαστεί από τα τούβλα του εδάφους, με την ονομασία Lunar Pot Vessel, η οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί με τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών και λέιζερ και να στεγάσει αστροναύτες.

«Η κατασκευή ενός βιότοπου στο φεγγάρι είναι απαραίτητη για τις μακροπρόθεσμες εξερευνήσεις της σελήνης και σίγουρα θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον», δήλωσε ο Ding, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη δυσκολία να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα.

Το ρομπότ που θα αναλάβει να κατασκευάσει το «τούβλο του σεληνιακού εδάφους» θα εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής Chang’e-8 της Κίνας γύρω στο 2028, δήλωσε ο Ding.

Η Κίνα φέρεται επίσης να στοχεύει στην ανάκτηση του πρώτου δείγματος εδάφους στον κόσμο από την άλλη πλευρά της σελήνης κατά τη διάρκεια μιας αποστολής που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από το 2025.

Η υπερδύναμη είχε προηγουμένως ανακτήσει δείγματα εδάφους από την κοντινή πλευρά της σελήνης με την αποστολή Chang’e-5 το 2020, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η χώρα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί οι αστροναύτες της να παραμείνουν στο φεγγάρι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μόλις δημιουργήσει έναν σεληνιακό ερευνητικό σταθμό.

Ο Ding και δεκάδες εμπειρογνώμονες συμμετείχαν στο Συνέδριο Διαστημικών Κατασκευών που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong στο Wuhan το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η εξέλιξη στις διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του κομμουνιστικού κράτους και των ΗΠΑ, με τις δύο υπερδυνάμεις να εμπλέκονται σε μια συνεχή διαμάχη για την κυριαρχία στο διάστημα.

Τον Ιανουάριο, ο διοικητής της NASA Bill Nelson δήλωσε σε συνέντευξή του για τις αυξανόμενες ανησυχίες στην επιστημονική υπηρεσία σχετικά με το τι σχεδιάζει να κάνει η χώρα όταν καταφέρει να φτάσει στο φεγγάρι.

Ο Nelson πιστεύει ότι η Κίνα θα μπορούσε να προσπαθήσει να στριμώξει την αγορά σε περιοχές πλούσιες σε πόρους στην επιφάνεια της σελήνης και να προσπαθήσει να αποκλείσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που επιθυμούν να φτάσουν στο σεληνιακό αντικείμενο.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο η Κίνα να κάνει ατασθαλίες στο φεγγάρι», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που παρακολουθεί τη «διαστημική κούρσα».

«Είναι γεγονός: βρισκόμαστε σε έναν διαστημικό αγώνα», δήλωσε ο διοικητής της NASA που διορίστηκε από τον πρόεδρο Biden το 2021.

‘Επίσης, είναι αλήθεια ότι καλύτερα να προσέχουμε να μην φτάσουν σε ένα μέρος στο φεγγάρι με το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας, και δεν είναι πέρα από κάθε πιθανότητα να πουν: «Μείνετε μακριά, είμαστε εδώ, αυτό είναι το έδαφός μας».

Η NASA στοχεύει να στείλει αστροναύτες πίσω στη σεληνιακή επιφάνεια γύρω στο 2025.

Πηγή: dailymail.co.uk

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More