Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περού: Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του προέδρου Καστίγιο «διχάζουν» τη Λίμα

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω ο Καστίγιο», χιλιάδες πολίτες ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς μόλις πέρυσι, όμως βρίσκεται στο στόχαστρο ερευνών για διαφθορά.Οι διαδηλωτές διέσχισαν το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας κι έφθασαν περίπου εκατό μέτρα από το κοινοβούλιο, όπου εμποδίστηκαν από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Miren el Abuso de Autoridad por la Policia en nuestra marcha Pacífica.
Denunciamos a nivel internacional la represión por parte de este gobierno Corrupto y Destructor de Pedro Castillo en Perú. pic.twitter.com/UvfNJidLZ4

— SocialismoNuncaMás (@SocialismoNMas) November 6, 2022

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης από κόμματα και οργανώσεις πολιτών στις πόλεις Πίουρα, Τσικλάγιο (βόρεια), Κούσκο και Αρεκίπα (νότια).

PERU REACCIONA. Multitudinaria marcha contra Pedro CASTILLO en el Centro de Lima exigiéndole la renuncia. pic.twitter.com/gUelZdye9H

— Liliana Franco (@lilianaf523) November 5, 2022

Αντιδιαδήλωση υποστήριξης στον κ. Καστίγιο έγινε παράλληλα στη Λίμα.

Ο 53χρονος Πέδρο Καστίγιο, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2021, θεωρητικά για πενταετή θητεία, κατάφερε να ξεπεράσει δυο προσπάθειες της αντιπολίτευσης για να παυθεί από το κοινοβούλιο, που ελέγχει η περουβιανή δεξιά. Είναι αντιμέτωπος με έξι έρευνες για διαφθορά, στις οποίες εμπλέκονται ο ίδιος, μέλη της οικογένειάς του και στενοί πολιτικοί του σύμμαχοι.

Ο πρώην δάσκαλος αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος του και λέει πως είναι στόχος εκστρατείας με σκοπό την εκδίωξή του από την εξουσία, μιλά για απόπειρα «πραξικοπήματος» από εισαγγελικούς λειτουργούς.

«Θα είμαι εδώ ως την τελευταία ημέρα της θητείας μου, διότι αυτό αποφάσισε ο λαός μου», είπε χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια τελετής στο προεδρικό παλάτι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More