Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περού: Το κοινοβούλιο απορρίπτει σχέδιο για την παύση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε

Το Κογκρέσο του Περού απέρριψε χθες Τρίτη την εισήγηση να τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια το σχέδιο να παυθεί για «ηθική ανικανότητα» η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, εξαιτίας της καταστολής των μαζικών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων με πάνω από πενήντα νεκρούς από τον Δεκέμβριο.

Μόλις 37 μέλη του κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ. Απαιτούνταν τουλάχιστον 50 ψήφοι.

Την πρωτοβουλία ανέλαβαν βουλευτές του κόμματος της αριστεράς στο οποίο ανήκει ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, που παύθηκε από το Κογκρέσο για «ηθική ανικανότητα» και προφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο, αφού κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε πραξικόπημα όταν ανακοίνωσε πως θα διέλυε το κοινοβούλιο και θα κυβερνούσε με διατάγματα, καθώς η περουβιανή εθνική αντιπροσωπεία ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από την εξουσία.

Μέσω Twitter, η περουβιανή προεδρία εξήρε την απόφαση του κοινοβουλίου, επισημαίνοντας πως «σε περιστάσεις που είναι απαραίτητη η διατήρηση της ενότητας και της σταθερότητας της χώρας, επικράτησε ο σεβασμός στη συνταγματική τάξη και στη δημοκρατία».

Η πτώση του κυρίου Καστίγιο και η αντικατάστασή του από την κυρία Μπολουάρτε, τη μέχρι τότε αντιπρόεδρό του, την 7η Δεκεμβρίου, αποτέλεσαν το έναυσμα κύματος διαδηλώσεων, ταραχών και βίαιης καταστολής τους σε όλη τη χώρα.

Τη 10η Ιανουαρίου, η εισαγγελία ανακοίνωνε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα σε βάρος της κυρίας Μπολουάρτε, καθώς και πρώην και νυν υπουργών της, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «γενοκτονία», «ανθρωποκτονίες με επιβαρυντικές περιστάσεις» και «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών» στις επιχειρήσεις για την επιβολή της τάξης στο κράτος των Άνδεων.

Η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε στα μέσα Φεβρουαρίου, κατηγόρησε την περουβιανή κυβέρνηση πως «διέπραξε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων», ενώ τόνισε πως οι αρχές έδρασαν με «συστημικό ρατσισμό», βάζοντας στο στόχαστρο «πληθυσμούς που υφίστανται διακρίσεις ιστορικά».

Η κυβέρνηση του Περού απέρριψε τις κατηγορίες.

Οι πρωτοβουλίες στο περουβιανό κοινοβούλιο για την παύση προέδρων λόγω «ηθικής ανικανότητας» είναι συχνές. Ο Πέδρο Καστίγιο (αριστερά) το 2022, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (δεξιά) το 2018 και ο Μαρτίν Βισκάρα (κέντρο) το 2020 αντιμετώπισαν όλοι τέτοιες διαδικασίες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More