Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποδήλατο που κινείται με υδρογόνο έχει αυτονομία 60 λεπτών και «πιάνει» τα 25 χλμ. την ώρα

Ομάδα καθηγητών, μαζί με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Politehnica της Τιμισοάρα, έφτιαξαν ένα ποδήλατο με υδρογόνο, μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης.

Σύμφωνα με το Pro TV News, τρεις φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Politehnica πέτυχαν να ολοκληρωθεί το έργο σε 6 μήνες. Οι φοιτητές  τροποποίησαν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, από το οποίο κράτησαν τον σκελετό και πάνω στο οποίο τοποθέτησαν έναν μηχανισμό που σκέφτηκαν. Το ποδήλατο ξεκινάει με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο κύλινδρος που χρησιμοποιείται είναι φτιαγμένος ειδικά για αυτό το ποδήλατο. Το δοχείο χωράει 0,9 κυβικά μέτρα υδρογόνου, το οποίο εξασφαλίζει αυτονομία μιας ώρας και μέγιστη ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα.

«Σκέφτηκα επίσης πολύ πώς να βάλω αυτό το δοχείο. Ήταν πολύ περίπλοκο να τακτοποιήσω τα πάντα σε ένα κουτί έτσι ώστε να είναι εύκολο στο χειρισμό. Δεν πρέπει  να ταρακουνηθεί πολύ δυνατά, και πρέπει να κάτσει  με έναν συγκεκριμένο τρόπο», εξήγησε ένας από τους φοιτητές που συμμετείχαν στο project.

Το ποδήλατο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ρουμανικού Δικτύου για Νέες Ενεργειακές Λύσεις (RONNES), που συντονίζει το Πολυτεχνείο της Τιμισοάρα, με εταίρους τη Σχολική Επιθεώρηση της Κομητείας Timiș και τη Σχολική Επιθεώρηση της κομητείας Hunedoara, ύψους 185.225 ευρώ, χρηματοδοτείται από τα νορβηγικά ταμεία υπό τον συντονισμό της Innovation Norway.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στο RONNES Project, οι φοιτητές απέκτησαν γνώσεις σχετικές για τη χρήση υδρογόνου, τα ειδικά εξαρτήματα για το σύστημα παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιεί κυψέλες καυσίμου, καθώς και τις ειδικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την προσαρμογή ενός ηλεκτρικού οχήματος σε πηγή ενέργειας με βάση το υδρογόνο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, θα εξεταστεί η χρήση της γνώσης που αποκτήθηκε στην ανάπτυξη τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων.

 Το ποδήλατο υδρογόνου που κατασκεύασαν οι τρεις φοιτητές από την Τιμισοάρα κόστισε 10.000 ευρώ και έχει τελική ταχύτητα  τα 25 χλμ./ώρα.

 Πηγή: ziare.com

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More